Folkrádió

Néptáncosok vizsgakoncertje

Az Erkel Színházban tartja április 12-én végzős néptánc-színházi tánc szakos növendékeinek vizsgaelőadását a Magyar Táncművészeti Főiskola.

Az intézmény művészeti menedzsere Schanda Beáta szerint a vizsgakoncert ritka eseménynek számít, nemcsak azért, mert a néptánc-színházi tánc szakon három-négy évente végez egy évfolyam, hanem azért is, mert táncelőadáson ritkán látni ennyire sokrétű, változatos programot.

A Magyar Táncművészeti Főiskolán 1971 óta folyik hivatásos néptáncművész-képzés - emlékeztetett a művészeti menedzser, hozzátéve, hogy a kezdetben középfokú szakképesítést adó képzés 1999 óta működik néptánc-színházi tánc főiskolai szakként. A hallgatók általában 14 évesen kerülnek az intézménybe, két év előkészítő - vagyis komoly balett alapozás - után kezdik meg négyéves főiskolai tanulmányaikat. Ennek harmadik évében tartják a koncertvizsgát, amelyre jövő csütörtökön kerül sor. A képzés alatt a növendékek többféle táncnyelvet ismernek meg, ami a vizsgaelőadásban is tükröződik.

A művészeti menedzser elmondta, hogy az első részben a magyar néptánckincs legszebb táncait színpadra emelő koreográfusok munkái láthatók. A már-már klasszikus koreográfiák - például Rábai Miklós, Tímár Sándor, Györgyfalvay Katalin, Foltin Jolán alkotásai - mellett a fiatalabb koreográfus-nemzedék képviselőinek, köztük Végső Miklósnak és Juhász Zsoltnak a művei is műsorra kerülnek.

A program második részében a balett elemekkel építkező Eck Imre és Vámos György mellett a modern táncvilág alkotóinak - Szigeti Oktávia, Jurányi Patrick, Topolánszky Tamás és mások - darabjaiból adnak elő a növendékek. A műsor záró részében táncszínházi alkotók műveiből, például Zsuráfszky Zoltán, Mihályi Gábor és Román Sándor koreográfiáiból láthat részleteket a közönség.

Schanda Beáta beszélt arról is, hogy a főiskola balett növendékei ezekben a napokban Bécsben versenyeztek. Az április 1. és 5. között az osztrák fővárosban rendezett megmérettetésen a Magyar Táncművészeti Főiskola 16 növendékkel képviseltette magát, akik közül tízen jutottak a döntőbe, s a különböző korcsoportokban négy első és három második díjat nyertek.

Magyar Rádió Online, 2007. április 6.