Folkrádió

Felmondás fenyegeti az Ifjú Szivek Táncosait is

Panaszukat Marek Maďarič kulturális tárcavezetőhöz és Jana Kresákovához, a minisztérium kisebbségi és regionális kultúrák főosztályának vezetőjéhez kívánják eljuttatni. Az ő hatáskörébe tartozik az Ifjú Szivek Magyar Táncegyüttes. Petíciójukban úgy fogalmaznak, Hégli leváltása pótolhatatlan veszteséget jelent a szlovákiai magyar kulturális közeg számára.

A Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Fóruma is állásfoglalást fogalmazott meg, melyben felháborodással veszi tudomásul Papp Sándor igazgató döntését, hogy elbocsátja a csoport eddigi művészeti vezetőjét.


Levél a magyarországi szaktekintélyektől

Az Ifjú Szivekben történtek elleni tiltakozásul a magyarországi néptáncművészet legjelentősebb képviselői is arra készülnek, hogy felemeljék szavukat. Novák Ferenc (Kossuth-díjas), a Magyar Táncművészek Szövetségének tiszteletbeli elnöke, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Diószegi László (Harangozó-díjas), a Martin György Néptáncszövetség elnöke és Zsuráfszky Zoltán (Érdemes Művész), a Budapest Táncegyüttes művészeti igazgatója a napokban közös levélben fordul a Magyar Koalíció Pártja elnökéhez, Csáky Pálhoz, hogy felhívja figyelmét azokra a visszafordíthatatlan következményekre, melyeket Hégli leváltása eredményezhet. Diószegi szerint az együttesben végbement személyi változások miatt egy Kárpát-medencei összmagyar művészeti műhely került komoly veszélybe. Ezért kérik az MKP vezetőit, tegyenek meg mindent, hogy ezek a veszélyek elháruljanak. „A konfliktust kiváltó ok Papp Sándor meggondolatlan kinevezése volt. Példátlannak tartjuk, hogy egy olyan kitűnő szervezőt és vezetőt, mint Farkas József, illetve egy olyan elismert művészeti vezetőt, mint Hégli Dusán elbocsátanak” – mondta Diószegi László

„Beavatkozni sem szándékunkban, nem is áll módunkban, de a véleményünket el akarjuk mondani. Nekem nem Papp személyével van bajom, hanem azzal, hogy nem ért hozzá. Ráadásul „régi vágású” emberekkel óhajtja magát körülvenni, akik a maguk idejében valószínűleg eleget tettek az akkori követelményeknek, mára azonban elszállt felettük az idő. Az elmúlt 15–20 év folklór- vagy néptánckutatásának eredményeiről fogalmuk sincs” – hangsúlyozta lapunknak Novák Ferenc, aki szerint, ha az Ifjú Szivek új vezetése arra készül, hogy húsz–harminc évvel ezelőtti színpadi módszereket alkalmazzon, nem kaphat majd helyet magyarországi fesztiválokon és előadásokon.

Biró Ágnes: csak két szakmabeli a bizottságban

Biró Ágnes, az MKP kulturális ügyekért felelős alelnöke, volt kulturális államtitkár szerint az a feszültség, amely az új igazgató kinevezése után kialakult, rendkívül káros nemcsak magára az együttesre, hanem közösségünkre is, mivel az Ifjú Szivek az egyedüli államilag támogatott profi szlovákiai magyar néptáncegyüttes. „Nem tartom szerencsésnek azokat a lépéseket, melyek eddig történtek a táncegyüttes ügyében. Kezdve azzal, hogy az igazgatóválasztásnál a szakma véleményét a jelek szerint nem vették kellő mértékben figyelembe, hiszen a pályázatokat elbíráló bizottságban csak ketten voltak szakmabeliek. Sajnálatosnak tartom továbbá, hogy az új igazgató és a mára leváltott művészeti vezető nem találta meg a közös hangot, hogy oldják a kialakult feszültséget és közelítsék elképzeléseiket. Az igazgató eddigi lépéseit túl radikálisnak tartom, úgy vélem, visszavethetik fejlődésében az együttest. Attól tartok, ha nem értékelik át a helyzetet, nem lesz visszalépés a fenntartó minisztérium vagy az igazgató részéről, a dolog rosszul végződik” – nyilatkozta lapunknak Biró Ágnes. Az MKP alelnöke jelezte, mindenképpen egyeztetni szeretne az ügyben Papp Sándorral és Marek Maďarič miniszterrel is.

Igazgatói figyelmeztetés a tánckarnak

Az Ifjú Szivek táncosai tegnap felkeresték a fenntartó képviselőjét, Jana Kresákovát, és tájékoztatták, hogy a táncegyüttes gyakorlatilag működésképtelen. „Tájékoztattuk továbbá mindazon eseményekről, melyek Papp Sándor kinevezését követték. Elmondtuk, Papp tulajdonképpen semmit sem tett megválasztása óta, csak megszüntetett két fontos posztot az együttes berkein belül. Az általa beharangozott szerkezeti átalakítás ügyében sem tett lépéseket. A főosztályvezető válaszul közölte, ami történt, az az együttes belügye. A minisztériumnak nincs hozzá jogköre, hogy beavatkozzon” – közölte lapunkkal Reicher Richárd, az Ifjú Szivek táncosa. A csoport tagjai mintegy két héttel ezelőtt arra kérték a kulturális minisztert, vizsgálja felül Papp Sándor tevékenységét. Ma újabb panaszlevelet készülnek benyújtani. Az igazgatót továbbra sem tartják alkalmasnak a táncegyüttes vezetésére, ezt maga a működésképtelenség bizonyítja, magyarázzák. Papp Sándor tegnap írásos figyelmeztetést adott a táncosoknak, egyben közvetve felmondással fenyegette meg őket, ha továbbra sem tartanak próbákat. A művészeknek ugyanakkor nincs kivel próbálniuk, mivel a művészeti vezetőt leváltották, nem adottak a munkavégzés feltételei, az együttes szerkezeti átszervezés alatt áll, tisztázatlan a tagok helyzete.

Jana Kresáková, a szaktárca illetékese elhárította a táncegyüttes körül kialakult botrányra vonatkozó kérdésünket azzal, hogy forduljunk a minisztérium sajtóosztályához. A sajtóosztály lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre. (-cz-e)

ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ
fotó: Somogyi Tibor

Új Szó, 2007. április 12.