Folkrádió

Szagos húsvét reggele…
Locsolóversmondás, hímestojás-festés és kosárfonás az ünnepen országszerte

Az ország minden pontján megelevenednek a húsvéti népszokások az ünnepek alatt. A locsolkodástól a kosárfonáson át a hímes tojás készítéséig, sőt a locsolóversmondó versenyig, a rendezvények színes palettájáról válogathatnak a kikapcsolódni vágyók – egyedül jó időért kell majd fohászkodniuk.

Jácintok illatával, a kutyatejből font koszorúk vidám sárgaságával, a vasárnap délelőtti napsütésbe konduló harangokkal érkezik minden évben a tavasz, s a gyerekkor idilli emlékképei közt ott virítanak pirosan, zölden, lilán a húsvéti tojások is. A százféle festési módszer, küzdelem a vöröshagyma héjából főzött festékkel és az íróka megcsúszó hegyével, aztán a locsolóvárás szorongásai, számtalan kamaszkori izgalom, s végül a jóleső érzés, hogy az utolsónak már csak csokitojás jutott… Csak bízni lehet abban, hogy még a mi gyermekeink is átélik ennek az ünnepi szertartásnak szívmelengető szokásait. Sokat tesznek ezért azok a rendezvények, amelyek ilyentájt kimozdítják a családokat otthonaikból, hogy a hagyományok bemutatásával kedvet csináljanak a húsvéthétfői vendégváráshoz-vendégeskedéshez.

Az első lehetőség, ami ilyenkor mindenkinek eszébe jut, a szentendrei skanzen, ahol idén sem okoznak csalódást a rendezők: vasárnap és hétfőn, reggel 9 és délután 5 között három tájegység húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó hagyományaival ismertetnek meg minket. A böjti foglalatosságok, a gyertyamártás és a kiszebaba készítésének kisalföldi módja mellett elleshetjük a Felső-Tiszavidék csuhényúlfonó technikáit is, beleszagolhatunk az ottani szagos vízbe, de döntő lehet a részvételünk a húsvéthétfőn rendezendő birkaszépségverseny kimenetelében is. S hogy ne csak a gyerekek körül forogjon a világ, a Kolompos és a Villő együttes előadásain túl a Musica Historica és az Egyesült Királyságból érkező Leedsi Filharmonikus Kórus is koncertet ad majd.

A hagyományokhoz híven hétfőn Hollókőn is megemlékeznek népi szokásainkról: a program húsvétvasárnap fél tízkor szabadtéri szentmisével – ételszenteléssel és körmenettel – indul. A helyi hagyományőrzők műsorát ezúttal lengyel néptáncegyüttes is kiegészíti, de ropni fogják a Palóc és a Nógrád néptáncegyüttes tagjai is. Vasárnap Szvorák Kati, hétfőn Maczkó Mária és a turai énekmondók hozzák meg a közönség nótás kedvét, de itt lesz a rimóci és a szurdokpüspöki hagyományőrzők mellett Pántya Dávid mesemondó is, aki bizonyára feladja majd a leckét a locsolóversmondó versenyen indulóknak.

Budapesten, a Millenáris parkban a Kenderkóc Hagyományőrző Műhely felel az ujjak tornáztatásáért vasárnap tíztől. A legény- és leányavató játékok után a Kolompos zenél, majd az Ördögszekér Kompánia veszi át a színpadot fergeteges Lúdas Matyi bábkomédiájával.
Falusi húsvétnak, igazi locsolkodásnak lehetünk részesei hétfőn a nyíregyházi múzeumfalu népszokás-bemutatóján, s természetesen itt sem maradhat el a vásár, ahogy Mátraderecskén sem, ahol a palóc húsvét szokásaival ismerkedhetünk meg holnap.

A debreceni Kölcsey Központban már holnap megkezdődnek a készületek. A húsvéti játszóház mellett gyönyörködhetünk itt a Debreceni Népi Együttes ifjúsági és Pulykakakas csoportjának műsorában, amelyet a Bürkös együttes kísér majd.

Sashegyi Zsófia

Magyar Nemzet, 2007. április 6.