Folkrádió

Muzsikás Kárpát-medencei nyomokon

A Muzsikás együttes hétfői koncertjén újfent a magyarság népzenei hagyományából válogat. A koncerten, amelyen Bob Cohen, Yale Strom és Elizabeth Swarz is közreműködik elsősorban az utóbbi tíz-tizenöt évben előkerült zsidó-magyar, főleg erdélyi haszid muzsikát mutatják be.

Népzenét kutatni sosem reménytelen, hiszen az archívumokból és a gyűjtésekből még ma is előkerülnek elfeledettnek hitt dallamok. A mostani koncert anyagát az együttes a Kárpát-medencében gyűjtötte, s itt kutakodtak a közreműködők is kiadványokból, könyvekből előkerülő kották hiteles megszólaltatását tűzve műsorukra. Az estén elhangzanak közel száz éve született, lejegyzett művek is. Hallható vidám köszöntő, táncdallam, de érzékeny lassú is. A közreműködők között van a Budapesten élő Bob Cohen, aki New Yorkban született. Első tanulmányait az Észak-amerikai indiánokról írta. Jelenleg Máramaros, Erdély, Moldva területén végez gyűjtéseket. Zenekarával, a Di Naya Kapeljével járja a világ koncerttermeit. Rajta kívül a Yale Strom, Elizabeth Swarz házaspár kettőse lép még fel. Repertoárjuk igen széles területet ölel fel. A zene és a film mindkettőjük életének meghatározó része. Épp egy filmes és koncert-útról érkeznek Moldvából és Erdélyből.

(2007. április 16. 19:30 Fővárosi Művelődési Ház (Budapest) - Muzsikás koncert; km.: Bob Cohen, Yale Strom, Elisabeth Swarz)

Fidelio, 2007. április 16.