Folkrádió

Guinness-rekord kísérlet magyar népdalokkal

A Guinness Rekordok könyve szerint a népdaléneklési csúcsot egy indiai férfi tartja, 36 órával. Miskolcon arra készültek, hogy több kamarakórus részvételével 24 órás rekordkísérletet tesznek. A műsoron majdnem másfél ezernyi magyar népdal szerepelt. Az apropó pedig a cserkészmozgalom évfordulója.


Szombaton déli 12 órától vasárnap délig szólt a magyar népdal Miskolcon a Nyilas Misi Házban. A cserkész mozgalom születésének századik. évfordulóját 24 órás népdalénekléssel próbálta emlékezetessé tenni a Magyar Cserkész Szövetség második kerülete Miskolcon. Tóth Arnold főszervező elmondta, hogy az 1500 népdalt rögzítik és elküldik a Guinness-rekord szövetségnek, akik majd eldöntik, sikerült-e a 24 órás népdaléneklési világverseny vagy sem. Úrhegyi Máriát, a Kösöntyű Népi Együttes vezetőjét nem is a rekord fogta meg, hanem az, hogy végre a magyar népdal a főszereplő.

A 24 órás népdaléneklésbe kétszázan kapcsolódtak be hazai és határon túl élő magyarok. Érkeztek csoportok Székesfehérvárról, Budapestről, Debrecenből, Erdélyből és a Felvidékről. Az énekegyüttesek egymást váltották, mint a 24 órás fociban a csapatok. Aki tudta, énekelte az együttessel a dalokat, akik pedig nem, azok dúdolták.


Karcsai Nagy Éva

Magyar Rádió Online, 2007. április 29.