Folkrádió

Nem lehet mindent szó nélkül hagyni a néptáncos szakma képviselői szerint
Hatezren támogatják Hégli Dusánt

Pozsony. 6121 támogató aláírást adtak át tegnap Marek Maďarič kulturális miniszternek. A petíciót a nagyidai Ilosvai néptáncegyüttes indította Hégli Dusán támogatására, akit elbocsátott az Ifjú Szivek művészeti vezetői tisztségéből a januárban kinevezett igazgató, Papp Sándor.

Kupec Mihály, az Ilosvai néptáncegyüttes vezetője lapunknak azt mondta, a petíció azért indult el, mert azt a művészeti vezetőt bocsátották el az együttes éléről, aki felhozta az Ifjú Sziveket egy olyan szintre, melyet érdemes követni. Ő volt az együttes motorja és lelke. Az Ifjú Szivek a magyar amatőr együttesek számára egy olyan lehetőséget nyújt, amellyel a táncosokat motiválni lehet, hogy a tánc ne csak hobbi legyen, hanem akár a megélhetésükké is válhasson. „Felsorakoztunk Hégli Dusán mögé, mert nem lehet mindent szó nélkül hagyni. Több mint 15 hazai folklórtánccsoport vezetője írt nyílt levelet a miniszternek, és röpke két hét alatt összegyűlt a több mint 6 ezer aláírás. Ez önmagáért beszél” – nyilatkozta lapunknak Kupec Mihály, az Ilosvai néptáncegyüttes vezetője.

„Nem egy képviselő van, aki ennél kevesebb karikával jutott be a parlamentbe. Papp Sándor pedig négy szavazattal lett igazgató” – válaszolta arra a kérdésre, hogy a 6100 aláírás kevés-e vagy sok. (cze)

Új Szó, 2007. április 26.