Folkrádió

Búcsúzik a Kalamajka zenekar
2009. május 23.

Ez a pillanat is eljött, pedig nem terveztük…
Amikor tíz évvel ezelőtt együtt énekeltük a lemezünkön, hogy
„Ez az utca Molnár utca, Molnár utca
Cimbalommal van kirakva, van kirakva.
Valahányszor végigmegyek rajta,
Ott játszik a Kalamajka”
akkor úgy gondoltuk, hogy ez örökké tart.

Aztán sok minden megváltozott: a Molnár-utcából Aranytíz lett, Petrovits Tamás, a cimbalmos azóta a mennyei táncházban muzsikál és a zenekar többi tagja is lassan már-már ugyanannyit fordul meg az SZTK-ban, mint a táncházakban.

Amire oly büszkék voltunk, hogy mi vagyunk a legnagyobb összsúlyú táncházi zenekar, már a múlté, de éveink összeadott számát tekintve bizony még mindig mi vagyunk a listavezetők.

Így aztán úgy határozott a nagybetűs Élet, hogy megroggyant egészségi állapotunkra és élemedett korunkra való tekintettel 31 év után visszavonulunk a rendszeres, minden heti táncházi muzsikálásból. Fájó szívvel tesszük, hiszen ez a táncház az édes gyermekünk volt (és marad). Nemcsak ez a legrégebbi, 33 éve működő táncház, hanem az utolsó olyan táncház is, amely a Martin György által kijelölt klasszikus, Székről átvett táncház-modellt mintázta, s ahol az erdélyi mellett minden este felhangzott egy kis-magyarországi táncrend is.

De az Aranytíz (értsd Molnár-utcai) táncház nem ér véget: fiatal muzsikusok folytatják majd a munkánkat és hadd legyen meg nekik is a lehetőségük, - ahogyan nekünk is megvolt -, hogy saját képükre formálják a táncházukat.

Nektek pedig hadd köszönjük meg, - az azóta már messzire szakadt Kalamajka-zenészek, Petrovits Tamás, Berán István, Sipos János, Székely Levente, Hajdú Péter nevében is -, hogy velünk voltatok az elmúlt három évtizedben és estéről-estére bizonyítottátok számunkra, hogy érdemes ezt a muzsikát játszani a Ti és a magunk örömére, - még akkor is, ha a hivatalos hatalmak sokszor nem támogatják, sőt néha hátráltatják is a magyar népi kultúra továbbélését.

Reméljük, hogy azért még találkozunk, hiszen vendégzenészként, „öregfiúk bandájában” fel-feltűnünk majd a táncházban, vagy egyszerűen csak eljövünk zenét hallgatni, énekelgetni, beszélgetni, iszogatni (táncolni, azt azért nem!...).

Jó egészséget és sok szombat esti vigasságot kíván: a Kalamajka együttes!

Évike (Fábián Éva énekes, zenekarvezető)
Béla bácsi (dr. Halmos Béla prímás)
Döfi (dr. Dövényi Péter kontrás)
Ánti (dr. Nagymarosy András bőgős)


2009. május 23.