Folkrádió

XXII. Kecskeméti Népzenei Találkozó
2009. szeptember 17-20.

A Hagyományok Háza idén másodszorra társrendezője a több mint negyvenéves múltra visszatekintő Kecskeméti Népzenei Találkozónak. A 2009-es népzenei találkozó eseménysorozatát a 150 éve született jeles népzenekutató, Vikár Béla emlékének szenteljük.

Az első népzenei fonográffelvételt rögzítő tudós munkásságát A folklorista Vikár Béla fotó- és dokumentumkiállítás mutatja be, valamint tudományos tanácskozást is szervezünk „A népzene gyűjtésének szemléletmódjai és módszerei Vikár Bélától napjainkig címmel.
A hagyományőrző zenészek és énekesek péntek esti gálaműsorában is azt kívánjuk felmutatni, hogy a magyar nyelvterület falvaiban még ma is tetten érhető az a zenei kultúra, amely több mint egy évszázaddal ezelőtt odavonzotta a népzenekutatókat.
A „Zeng a lélek, zeng a szó című szombati gálaműsor első félidejében a fiatal táncházzenekarok és népzenei szólisták mutatkoznak be, míg a második részben Berecz András „Sinka ének című lemezének bemutatóját élvezheti a közönség. A fesztivál programjaiban helyet kapnak magyarországi és határon túli népzenészek koncertjei és ismét kiírtuk a pályázatot a 2007-ben nagy érdeklődés-övezte népzenei prímásversenyre is.
A találkozó csatolt rendezvényeként idén is megrendezésre kerül a Kálmán Lajos Országos Népdaléneklési Verseny, a kecskeméti iskolák diákjai pedig a tantermeikben, rendhagyó népzenei órák keretében találkozhatnak a fesztivál szereplőivel. A programkínálatból idén sem maradhat el a Népművészeti Sokadalom koncertjeivel és a vasárnapi játszóház foglalkozásaival tarkított tradicionális főtéri népművészeti vásár.
A népzenei találkozó ideje alatt látogatható lesz a Magyar Hangszermíves Céh közreműködésével létrejövő pásztorhangszer-kiállítás és természetesen, a fesztivál programjait minden este hajnalig tartó táncházzal zárjuk.

Hagyományok Háza, 2009. szeptember 15.