Folkrádió

Kettős jubileum
Hagyományok Háza

Kettős jubileumot ünnepelünk 2011-ben: hatvan évvel ezelőtt alakult meg a Magyar Állami Népi Együttes, és már annak is tíz éve, hogy a Hagyományok Háza létrejött.

Hosszú oldalakon keresztül sorolhatnánk az elmúlt évtized(ek) eredményeit, elismeréseit, díjait, mi mégis inkább arra a sok millió látogatóra vagyunk büszkék, akikhez eljuttattuk hagyományos kultúránk egy-egy szeletét. És itt nemcsak arról a tízmillió nézőről van szó, akik látták a Magyar Állami Népi Együttes egy-egy előadását itthon vagy külföldön, hanem arról a több ezer emberről is, akik a Hagyományok Háza tanfolyamain ismerkedtek meg a fazekassággal, a szövéssel, vagy épp a népmesemondással. Akik nálunk tanulták meg, mi a különbség egy mezőségi és egy kalotaszegi tánc között. Akik a mi szakembereinktől lesték el, hogyan lehet a diákok érdeklődését felkelteni a népművészet iránt tanórán, vagy azon kívül. Akik mestereink ösztönzésére döntöttek úgy, hogy ők is mesterségük legjobbjai szeretnének lenni. Akik nálunk bukkantak fontos információkra szakdolgozatukhoz, hétköznapi munkájukhoz, vagy épp múltjuk jobb megértéséhez. Akiket annyira megfogott nyári táborunk „hagyományos” hangulata, hogy most már kisgyerekeikkel is visszajárnak.

Ezt a sort is hosszan lehetne folytatni, de nem szeretnénk túl sokat dicsekedni. Inkább továbbra is úgy gondoljuk, beszéljenek helyettünk programjaink, tanfolyamaink: 2011-ben még színesebb, még változatosabb évvel várunk mindenkit.


Ízelítő programjainkból:
„60-10” – ünnepi bérlet

Az elmúlt 10 évben a Hagyományok Házában megforduló jelentősebb előadók meghívásával, a legfontosabb pillanatok felidézésével megszülető előadás-sorozat, amelyben kitüntetett figyelem jut a 60 éves Magyar Állami Népi Együttesnek.
Ifjú Szívek Táncegyüttes: Az ördögtánca (január 22.)
Berecz András műsora (április 8.)
A Honvéd Táncszínház és a Duna Művészegyüttes estje (június 3.)
Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes: Örökség
Magyar Állami Népi Együttes: 60 év
Vásárhelyi Színpad


A sorozat házigazdája Mihályi GáborJegyek ára: 1800/2300 Ft, bérletben 3 előadásra: 3200/4200 Ft


Jubileumi Almárium sorozatA népzenei és néptáncos értékeinket bemutató sorozatunkban ezúttal a Magyar Állami Népi Együttes előadásaiból is válogatunk, vendégeink lesznek erdélyi és felvidéki hagyományőrző táncosok, zenészek is.


Gödöllő Táncegyüttes és a Veresegyházi Népi Együttes: Téli népszokások (február 5.)
Magyar Állami Népi Együttes: Édeskeserű (április 9.)
Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes: „Mesés kelet” (május 21.)


A sorozat házigazdája Agócs GergelyJegyek ára: 1800 Ft, bérletben a 3 előadásra: 3200 Ft


Virágok vetélkedése koncertsorozatA koncertsorozatban egyszerre mutatjuk be a tradíciót, a gyökereket, a hagyományos kultúra iránti tiszteletünket és az erre épülő új „hajtásokat”, a népzene világzenei, jazz, blues, komolyzenei kapcsolatait, feldolgozásait.


Népzene és historikus zene (március 3.)

Meghívott vendégek: Sebő Együttes, Bognár Szilvia, Kátai Zoltán
Népzene és jazz (március 30.)

Meghívott vendégek: Szalóki Ági, Dresch Quartett, Borbély Mihály
Népzene és rock (május 19.)

Meghívott vendégek: Csík zenekar, Lovasi András


A sorozat háziasszonya Herczku Ágnes

Jegyek ára: 3000 Ft, bérletben a 3 koncertre: 5400 Ft
A 60 éves Magyar Állami Népi Együttes és a 10 éves Hagyományok Háza

Fotó- és dokumentumkiállítás a Hagyományok Háza épületében várhatóan márciustól.

További információ:
Hagyományok Háza Jegypénztár
1011 Budapest, Corvin tér 8.
06-1-225-6056
jegy@hagyomanyokhaza.hu

Hagyományok Háza, 2011. január 4.