Folkrádió

Visszapillantott a Kökényes – és tetszett, amit látott
Beszámoltak az elmúlt év sikereiről

Fellépésekben, újonnan összeállított táncjátékokban gazdag esztendőt zárt a dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes. Régi-új koreográfiáikkal pedig nem csak a közönség, de a szakma elismerését is elnyerték.

Az együttes táncoktatóinak Varó Hubának és Vásárhelyi Mónikának köszönhetően a Kökényes egész estét betöltő műsorral tud színpadra lépni, tizenegy tájegység táncaival, gyermekjátékokkal, karácsony és március 15-e tiszteletére összeállított táncjátékokkal, a Ludas Matyi vígeposszal, illetve táncszínházi elemeket tartalmazó előadásokkal. Az együttes 2010-ben összesen 42-szer lépett fel itthon és külföldön.

Táncszínházi kóstoló, régi-új koreográfiák

A több mint 30 000 lejes beruházással saját edzőtermet alakítottak ki, gazdagodott az együttes ruhatára, de új táncrendeket is betanult a Kökényes. A Morzsa-Kökényes táncosai gyermekjátékokkal ismerkedtek, az Apró-Kökényes tagjai a Nyárád menti táncrendet tanulták be, a Kis-Kökényes pedig a marosmagyarói és a felcsíki táncrendet sajátította el. A Nagy-Kökényes tagjai több új produkcióval léptek a közönség elé: kalotaszegi magyar, román és cigány táncok, küküllőmenti román és méhkeréki román táncokat mutattak be. Két, régebbi koreográfiájukat: a Küküllő menti magyar táncokat, illetve a Cigánytörténet című showműsorukat megújították. A táncszínház művészetébe is jócskán belekóstoltak a Kis- és Nagy-Kökényes tagjai az elmúlt évben – Fény születik című évzáró műsoruk és a 2011-es évadra készülő Szabadság, szerelem musical előkészületei bizonyítják ezt a legjobban. A Kökényesben jelenleg négy korosztályban 136 gyerek táncol. A Nagy-, illetve a Kis-Kökényes Néptánccsoportok létszáma 24-re, illetve 32-re emelkedett. A legnépesebbnek bizonyuló Apró-Kökényes próbáit folyamatosan 48 tanuló látogatta az elmúlt évben, míg a Morzsa-Kökényesben 32 óvodás korú gyerek ismerkedett a néptánc és népművészet világával.

Művészi értékre, gyarapodásra törekedve

Folyamatosan jelen voltak Erdély rangosabb néptáncfesztiváljain. Négy alkalommal vendégszerepeltek Magyarországon: Hajdúszoboszlón a Pünkösdi Sokadalom című rendezvényen, Pellérden a Juniális Fesztiválon, a Győrújbaráti Falunapokon, a győrújbaráti falunapokon, az elmúlt évhez hasonlóan, 2010-ben is a Kökényes Néptáncegyüttes képviselte Erdélyt, Kárpát-medence egyik legrangosabb néptáncfesztiválján, a soproni Szent-Iván Folkfesten. Két alkalommal megyei és nemzetközi rangú néptáncfesztivál házigazdája volt az együttes, és persze Dicsőszentmárton. Májusban Kincsünk a néphagyomány címmel szervezték meg a Maros megyei elemisták népdal- és néptáncfesztiválját, novemberben pedig, immár negyedik alkalommal került megrendezésre a Kiöntött a Kis-Küküllő... nemzetközi néptánctalálkozó. Júniusban pedig a Kökényes Néptáncegyüttes tagjai együtt léptek színpadra a Csillag születik sztárjaival, a zalai Kutyakölykök Táncegyüttessel. A művészi értékre, gyarapodásra és népnevelésre törekvő együttes kitartó munkájának köszönhetően nem csak Maros megye, de Erdély legjobb amatőr néptáncegyüttesei közé küzdötte fel magát.

Hajnal Csilla

Vásárhelyi Hírlap, 2011. január 3.