Folkrádió

Nép- és világzenei fesztivál

Közel száz autentikus népzenei és világzenei együttes és előadó jelentkezett Magyarországról és a környező magyarlakta területekről a fődíjként egy észak-amerikai turnéval kecsegtető Folkbeats Autentikus Népzenei és Világzenei Tehetségkutatóra.

A szakmai zsűri január 5-én kihirdette döntését, és kategóriánként 15 zenekart már továbbjuttatott a budapesti Fáklya Klubban februártól májusig zajló élő rendezvénysorozatra. A közönség azonban meghallgathatja az indulókat, és január 15-éig még szavazhat, hogy további 5-5 együttest állítson rajthoz a következő fordulóban.

A fesztiválsorozatot és az autentikus népzenei kategóriát február 5-én a Csík Zenekar és Ferenczi György műsora nyitja meg, a világzenei kategóriát pedig február 12-én a Holdviola előadása vezeti fel. Az esteket többek között vásár és filmklub színesíti, a koncertek után pedig táncházban, partikon szórakozhat a nagyérdemű. A Folkbeats Facebook-profilján jegyeket lehet nyerni a rendezvényekre.
A fesztiválsorozat mind a szemléletmód, mind a fődíj, mind pedig az utógondozás szempontjából egyedülálló a magyarországi tehetségkutatók közt.

Célja, hogy minél hosszabb, sokrétűbb bemutatkozási lehetőséget biztosítson a zenekaroknak, ezáltal erősítve kapcsolatukat közönségükkel. Így segítve őket a szakmailag magas szintű, s egyben önfenntartó, piacképes működéshez. E mellett a szervezők célkitűzései közé tartozik a kulturális gyökerek, hagyományok ápolása, és a magyar kultúra értékeinek hírül vitele határon túl is. Összességében ez a programsorozat alternatívája kíván lenni a kereskedelmi televíziókban elterjedt, „sztárcsináló” tehetségkutató műsoroknak.

A fődíj mindkét kategória győztesének egy minimum kéthetesre tervezett észak-amerikai turné a somerseti (New Jersey állam) Centrum Management Ltd. szervezésében, amely ezen túl többéves menedzsmentszerződést köt a zenekarokkal. A második helyezetteket saját album elkészítésének lehetősége illeti meg. A versenyen további díjak is kiosztásra kerülnek. Továbbá komoly lehetőséget jelent a számos szereplési és megjelenési alkalom, melyek nem érnek véget a győztesek májusi kihirdetésével – a rendezvénysorozat ezután regionális szinten folytatódik majd. A szervezők a kezdeményezést hagyományteremtőnek szánják, s a későbbiekben rendszeresen meg kívánják rendezni azt.

A Folkbeats célkitűzéseinek elismeréseként értelmezhetjük, hogy a magyarországi kulturális élet jelentős szereplői támogatják, és vállalnak szerepet a rendezvénysorozat levezénylésében. Így a tehetségkutató legjelentősebb médiatámogatója a Duna Tv, amely a fesztiválsorozat eseményeit nyomon követi, s az élő rendezvényeket is közvetíti majd. Továbbá a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke is letette névjegyét a kezdeményezés mellett – ők zsűritagokat delegálnak az eseményre, illetve az előbbi különdíjat is felajánlott. A szavazásról és a programokról bővebben a folkbeats.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Krónika, 2011. január 13.