Folkrádió

A népzene ünnepe

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, 2011. január 23. - A Művészetek Palotája 2008 óta rendezi meg a nagy seregszemlét, kezdetben a Zeneakadémia Népzenei Tanszékével közösen, ahol a népzenét művelő és a népzenéből táplálkozó szakma színe-java lép fel, és adja tudásának legjavát, hogy az est valóban a népzene ünnepe legyen.

Az elmúlt években Sebő Ferenctől Herczku Ágnesig, az Etnofontól a Söndörgőig sokan hozzájárultak ehhez, kis túlzással mondhatnánk, hogy nincs olyan jelentős együttese a hazai népzenei - világzenei palettának, amely ne lépett volna már fel a monstre rendezvényen. Azonban a diófa egyik jelentős ága, a hetvenes évek óta élő, viruló, de sokszor temetett táncház-mozgalom folyamatosan újabb és újabb produkciókat, hajtásokat nevel, és ezzel párhuzamosan a régiek sem hagyják magukat. Így lép fel a mostani koncerten egyszerre a lassan klasszikussá váló Muzsikás és a fiaik generációjának új zenekara, a Buda Folk Band. Másrészt mindinkább divat, hogy a hagyományos népzene megismerése és művelése területén már eredményeket elért, esetleg nevet szerzett zenészek az önkifejezés hagyományostól eltérő módjára adják fejüket (és vonójukat) és a divatos crossover stílusok valamelyikébe oltják megszerzett tudásukat, létrehozva a nagy diófának egy-egy újabb hajtását, melynek életképessége már a divaton és az előadóművész kvalitásain múlik. A harminc éves Makám & Kolinda, vagy a Gerebenben elhíresült Rácz Antal az elmúlt évtizedekben már sikeres hajtásokat nevelt és nem véletlen, hogy a koncerten ők képviselik a világzenei vonalat a fiatalok mellett. És micsoda fiatalok vannak jelen! Az egyedi Lajkó Félix például, a Délvidékről a magyarországi zenei köztudatba kényszerleszállásként berobbanó zenei fenomén már önmagában is megtöltené a koncerttermet, de mellette ott van üdén Bognár Szilvia, aki legutóbb Rost Andreával közös koncertjén kápráztatta el közönségét. És hogy ne legyen elég a jóból, részt vesz a népzene ünnepén az Etnorom, akik a honi cigány népzene előadásában és népszerűsítésében szereztek elévülhetetlen érdemeket.
Kelemen László

Közreműködők: Buda Folk Band, Muzsikás együttes, Rácz Antal Citera és a Gereben együttes, Etnorom együttes, Lajkó Félix és Brasnyó Antal, Makám & Kolinda, Bognár Szilvia és zenésztársai; vendég: Ferenczi György

Művészetek Palotája, 2011. január 17.