Folkrádió

Már idén újra színpadra lépne a tragédiát túlélő táncművész

Hetek óta várta már azt a pillanatot Dudás Dániel, a Jászság Népi Együttes táncosa, koreográfusa, amikor orvosai végre engedélyt adnak hazatérésére. Feleségével, Líviával már most azt tervezik, hogy a tánc miként segítheti minél jobban a gyógyulását.

Budapesten, a Lágymányosi hídon, tavaly novemberben történt három áldozatot követelő tragikus autóbalesetben rendkívül súlyos sérüléseket szenvedett el Dudás Dániel. Hosszú időt töltött az intenzív osztályon, számos műtéten esett át, orvosai két hétig mélyaltatásban tartották.

— Minden várakozást felülmúlt a gyógyulás üteme — mondta, a kórházi kezelőorvosok szavait idézve felesége, Mosóczi Lívia, amikor a kedden este jászberényi otthonába hazatérő Dani hogylétéről kérdeztük. — Azon sem csodálkoztak volna, ha mostanra sem jutott volna túl a mélyaltatáson. Mégis, ez idő szerint eljutottunk odáig, hogy nincs szükség a folyamatos kórházi ápolásra a gyógyulásához. Természetesen újra kell szerveznünk mindennapjainkat. Itthon meg kell azt oldanunk, hogy minden nap gyógytornász és logopédus kezelje. Az nagyon jó érzés, hogy az orvosok is jó terápiának tartják, ha a gyógytornát tánccal is kiegészítjük.

Márpedig ebben Lívia óriási segítségére lehet férjének, hiszen ahogy Dani, úgy ő is a népi együttes egyik meghatározó tagja, életük szinte minden mozzanatában ott volt eddig is a néptánc, a népzene, és a berényi népi együttes. Még el sem telt egy nap a hazaérkezése óta, de már azt tervezi, hogy mikor mehet végre a Víz utcába, az együttes székházába. Szeretné minél előbb végiglátogatni azokat a csoportokat, amelyeket a baleset előtt vezetett feleségével.

— Mindent csak fokozatosan szabad elkezdeni — folytatja Lívia —, még az orvosok között is vita van arról, hogy a baleset alkalmával sérült bal szemét, amelyre most nem lát, lehet-e műteni vagy sem.

Mindenképpen szeretnénk több orvossal is beszélni, minél több véleményt kérni. Ráadásul, a szükséges koponyakorrekciós műtétet csak a balesetet követő egy év után lehet végrehajtani, addig speciális fejvédőt kell viselnie.

Dani nem emlékszik a baleset egyetlen pillanatára sem. Barátai, társai haláláról is csak két héttel ezelőtt beszéltek először neki.
— Szinte leírhatatlan az a szomorúság és mély fájdalom, amit akkor érzett, amikor elmondtuk, hogy mi is történt, milyen következményekkel járt a baleset. Nagyon sokat segített, hogy a hét végén rengetegen elmentek az emlékműsorra, a jászberényi sportcsarnokba.
Márpedig a felépüléshez rengeteg erőre lesz szükség ezután is. Mindehhez csak annyit teszünk hozzá a magunk részéről, hogy drukkolunk neked és egész családodnak, Dani!

Még ebben az évben színpadra lépne

— Nagyon hosszú és lassú folyamat lesz Dani felépülése — mondta felesége. — Szerencsére orvosai nem tiltották el a tánctól, igaz, az ugrásokkal és pörgésekkel még jó ideig várnia kell. Amíg a koponyaműtétre sor nem kerül, a speciális fejvédőt használnia kell, de még így is szeretne gyakorolni, táncolni, minél többet. Mindig meg kell fogalmazni a célt, hogy legyen miért dolgozni. Dani most azt szeretné, ha már ebben az évben felépülne annyira, hogy a szerepelhessen, táncolhasson a színpadon.

Banka Csaba

Szoljon, 2011. január 20.