Folkrádió

Zengő Délvidék
Bodor Anikó szellemi hagyatékára építve új népzenei szemle indult útjára Temerinben

Bodor Anikó népzenekutató emlékének szentelt rendezvénnyel köszöntötték szombaton Temerinben január 22-ét, a magyar kultúra napját. A Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület szervezésében megtartott rendezvényt, mely a Zengő Délvidék nevet kapta, a hagyományteremtés szándékával hívták életre, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy hozzájáruljon a vajdasági, délvidéki népzenei hagyaték jobb megismeréséhez, és népszerűsítéséhez. Mint azt Szabó Gabriella szervező, majd Nagy Sándor, az egyesület elnöke, és a rendezvényt megnyitó Gusztony András polgármester hangsúlyozta, a rendezvény egyfelől tisztelgés Bodor Anikó népzenekutató emléke előtt, ugyanakkor szellemi hagyatékát ápolva kiváló alkalom, hogy bemutassuk és éltessük vidékeink népi muzsikáját. Az előadók nem az egyetemes magyar népzenekincsből, hanem ez egyszer az itthoniból választott dalokkal lépnek közönség elé. Ezzel a verseny- helyett szemlejellegű rendezvény jelentősen hozzájárulhat Bodor Anikó és természetesen más népzenekutatók dalgyűjteményének jobb megismeréséhez és népszerűsítéséhez, de ahhoz is – ami ugyancsak Bodor Anikó álma volt –, hogy magunkévá tegyük elfeledett dalainkat, és azokat ne csak a színpadon szólaltassuk meg, hanem bárhol.

A fellépők között volt a kupuszinai Csizmadia Anna, a törökkanizsai Székely Égető Krisztián, a temerini Róna citerazenekar, a Motolla együttes és Csicsóka énekcsoport, a csantavéri Mendikus tamburazenekar, a szabadkai Szalagfűző leánykórus, az óbecsei Szelence, egy péterrévei együttes Györe István vezetésével, a kúlai Betyár zenekar, az óbecsei Cseszák Zsombor és barátai.Teljesítményüket szakzsűri véleményezte, tagjai: Borsi Ferenc népzene-oktatási szakértő, az Óbudai Népzenei Iskola citera-, furulya- és tamburatanára, Vakler Anna egyetemi tanársegéd, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke népi ének szakirányának felelőse, Németh István, a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete Népzenei Archívumának munkatársa és Szerda András népzenész voltak, valamennyien Bodor Anikó tisztelői.

A mintegy másfél órás, színvonalas műsort éjszakába nyúló muzsikálás, jó hangulat követte a színház klubhelyiségében, ami reményt ad arra, hogy valóban lesz folytatása a rendezvénynek, vagyis a polgármester gondolatával élve, szombaton egy hagyományteremtő rendezvény születésének voltunk tanúi.

Nagy Magdolna

Magyar Szó, 2011. január 24.