Folkrádió

IX. Gyöngykoszorú-találkozó Holtmaroson

A Gyöngykoszorú-találkozókat Holtmaroson annak idején az EMKE kezdeményezte. 1996 óta a helybéliek szervezik, Papp György kultúrigazgató irányításával. Céljuk: dalban, táncban, énekben őrizni értékeiket, átadni azokat másoknak, másoktól tanulni, és ha évente egy alkalommal is, együtt lenni, megmutatni a világnak, hogy kincsnek tekintik táncaikat, dalaikat.

A rendezvényre 15 néptáncegyüttes, néptánccsoport jött el a megye különböző helységeiből. Voltak vendégek Szászmedgyesről, Érmihályfalváról, s bemutatta műsorát a szászrégeni Német Demokrata Fórum tánccsoportja is. Valamivel 11 óra után vonultak fel a tánccsoportok a település főutcáján. A felvonulók hosszú, színes sorát öt lovas legény vezette. Személygépkocsiból szólt a zene, amelyet a mazsorettek követtek, az érmihályfalvi Bartók Béla Kultúrház mazsorett-csoportjának 14 tagja. Következtek a tánccsoportok, származási helyüket tábla hirdette. Az idei rendezvény a futballpálya melletti téren zajlott. Itt tartott ökumenikus istentiszteletet Pakot Benedek szászrégeni kanonok és Bartha József holtmarosi lelkész, majd a tánccsoportok léptek színpadra.

Papp György, a kultúrotthon igazgatója elmondta, hogy a falu csak saját erejéből próbálta megszervezni az ünnepi eseményt. Megemlítette a támogatókat is: a Magyarói Polgármesteri Hivatal, a Transsylvania Agrártermelők Szövetsége, a református egyház, a Czegei Wass Alapítvány. A színpadot Lackó Károly készítette, segédkezett Meggyessy István debreceni barátjuk is. Továbbá köszönet jár Demeter Árpádnak, Zsigmond Csillának, Demeter Leventének, akik anyagilag támogatták a rendezvényt.

Népújság, 2004. augusztus 16.