Folkrádió

I. Nyugat-magyarországi Egyetem Néptánctalálkozó

2012. február 11-én, Sopronban került először megrendezésre a Nyugat-magyarországi Egyetem néptánccsoportjainak találkozója a soproni Ürmös Tánckör szervezésében. Az ötlet Cseh János – a soproni Ürmös Tánckör oszlopos tagja – álmából született meg, miszerint hagyományteremtő jelleggel jöjjön létre egy évente egyszer megrendezésre kerülő baráti összejövetel az Egyetem táncosai számára.
A meghívott együttesek sorából az Óvári Gazdász Néptáncegyüttes Senior csapata és a Szökős Néptáncegyüttes volt jelen, a találkozón a Gazdász Néptáncegyüttes és a Csámborgó Együttes más fellépés miatt nem tudott részt venni.
Az összejövetel nagyon családias hanulatban telt. A Tánckör eszem-iszommal várta a meghívottakat. Ebédre helyben készült babgulyást szervíroztak folyékony és szilárd halmazállapotú kenyérrel. A jó hangulatú, beszélgetős, kártyázós, barátkozós ebéd után szintén remek hangulatban telt a fotókiállítás megnyitója a galériában. A csoportok fényképeit az együttesvezetők rövid elbeszélése után tekinthettük meg. Ezt követően minden együttesről még szellemesebb és bővebb, vetítéssel színesített bemutatókat hallhattunk és láthattunk.
Rövid készülődés után elkezdődött az esti műsor, melyre a nagyérdemű közönség számára is nyitva álltak a kapuk. Minden együttes két számot vitt színpadra. A produkciók között Rábaköz, Szatmár, Mezőföld és Mezőség tájegységekről láthattunk táncokat, a Szökős Néptáncegyüttes előadásában színre került Bognár József: Tóték tánca című táncszínházi darabja is, a műsor végén pedig egy közös improvizatív jellegű palatkai táncot láthattunk a három együttes néhány képviselőjétől.
Az eseményre a koronát a táncház tette fel. A hajnalig tartó táncolás, éneklés, mulatás igazán felejtehetetlenné tette ezt a napot.
A műsoron és a táncház alatt a zenét Horváth Attila és zenekara szolgáltatta.

NYME-SEK Szökős Néptáncegyüttes (Hidas Gabriella)

2012. március 13.