Folkrádió

Lehet már jelentkezni a Marosszéki népzene- és néptánctáborba

Idén július 10. és 17. között szervezi meg a Folk Center Alapítvány a Marosszéki népzene- és néptánctábort Jobbágytelkén, ahol a vidék hagyományos szellemi és tárgyi kultúrájával ismerkedhetnek meg a résztvevők.

A 18. egyhetes rendezvénysorozat szervezői családias hangulattal, erdélyi, falusi környezettel várják az érdeklődőket, mindazokat, akik a marosszéki tánchagyományokra, népzenére, népszokásokra, kézműves örökségre kíváncsiak, korhatár és előképzettség nélkül. Jelentkezhetnek egyedülállók, párok és csoportok, a változatos program valamennyi résztvevőnek garantált szórakozást, kikapcsolódást kínál.

A szervezők, mint minden évben, ez alkalommal is haladóknak, kezdőknek, illetve „ínyenceknek” kínálnak táncoktatást. László Csaba, László Zsolt és László Bartha Ildikó haladóknak tanít naponta fickói és jobbágytelki táncot, kezdőknek Kádár Elemér és Molnár Rozália oktatja majd a jobbágytelki táncokat. Az ínyencek Fazakas Jánostól és Fazakas Emesétől sajátíthatják el a székely-mezőségi (paniti és madarasi) táncokat. A gyerekek sem maradnak ki a táncoktatásból, velük Fekete Orsolya és Balázs Bécsi Csaba foglalkozik naponta, és nyárádmenti táncokkal ismerteti meg őket. Kásler Magda marosszéki énekeket tanít a jelenlévőknek, a zeneoktatásról pedig Sinkó András szakirányító vezetésével a péterlaki zenészek gondoskodnak.

A népzene- és –tánctábor fontos programpontja az esti táncház, ahol mindenki gyakorolhatja tánctudását, amit otthonról hozott, vagy amit napközben sajátított el. Itt fellépnek a hagyományőrző együttesek, az adatközlő zenészek, táncosok és énekesek. Neves szakemberek tartanak néprajzi előadásokat az egyhetes tábor során, az érdeklődők olyan hagyományos népi mesterségekkel, helyi kézműves foglalkozásokkal és falusi tevékenységekkel is megismerkedhetnek, mint például a szalmafonás, kalapvarrás, kovácsolás, tehénfejés, aratás, kenyérsütés. Lesz fotókiállítás és néprajzi témájú filmek vetítése, valamint színes, szórakoztató kiegészítő programok: kirándulás az esztenára, pásztorokkal való ismerkedés, tábortűz, hajnalig tartó folkkocsma élő muzsikával.

A Jobbágytelkén tartózkodók napi háromszori étkezést igényelhetnek, akár vegetáriánus étrend szerint is, az étlapon helyi hagyományos ételekből választhatnak. Azoknak, akik saját sátorban szeretnének megszállni, sátorhelyet biztosítanak a szervezők, akik családoknál, azok számára díjszabás ellenében ez is rendelkezésükre áll. A melegvíz-szolgáltatás, valamint az orvosi felügyelet sem fog hiányozni. A szabadon választható programok között lovaglás, szekerezés, íjászat szerepel, valamint fürdőzés Szovátán a Medve-tóban, a Nyárádban, vagy a nádasi tóban.

A tábor és annak részvételi díjszabásai iránt érdeklődni lehet a következő címen: P-ța Victoriei nr. 19/11, Ro-540029 Târgu Mureș, a 0784-483 525-ös telefonszámon, a office@folkcenter.ro e-mail címen, vagy a folkcenter.ro honlapon.

Antal Erika

Erdeti cikk:
http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/lehet-mar-jelentkezni-a-marosszeki-nepzene-es-neptanctaborba

Székelyhon.ro, 2016. június 13.