Folkrádió

Fölszállott a páva előválogatót tartanak Nyárádszeredában

Erdélyi területi előválogatót tartanak a hétvégén gyerekek számára a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőhöz.

Az idei erdélyi válogató vasárnap Nyárádszeredában lesz – tudtuk meg Benő Barnától, a szakmai zsűri egyik tagjától. Hogy miért éppen Nyárádszeredában? A Bekecs néptáncegyüttes vezetője nem tudja, hogy mennyit nyomott a latban az, hogy két éve együttese is részt vett a versenyben és a döntőben nyert, de úgy véli, ha a Bekecsnek semmi kapcsolata nem lett volna a műsorral, a szervezőknek valószínűleg nem jutott volna eszükbe Nyárádszereda. Másrészt a kisváros földrajzi helyzete is döntő lehetett. Tavaly két erdélyi helyszínen volt előválogató, de mivel idén ismét gyermek korcsoportoknak szól a műsor, kevesebb a jelentkező, ezért egyetlen erdélyi helyszínben kellett gondolkodni. Így nem lesz válogatás a Gyimesekben, a gyimesi és moldovai csángók – és van is belőlük jelentkező – is a Nyárádmentén méretkeznek meg.

Azt is megtudtuk, hogy a hétvégi válogatóra több mint harminc nevezés történt, de a színpadra lépő személyek száma ennél több lesz, hisz csoportos fellépők is vannak. A válogató vasárnap 11 órától kezdődik a Művelődési Házban, és mivel publikus, az érdeklődő közönséget is várják a rendezvény megkezdése előtt.

pava.3_b

A Fölszállott a páva című népzenei és néptánc tehetségkutató versenyt az MTVA és a Hagyományok Háza – szakmai partnerével, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen – hirdette meg, idén is a gyermek korosztály részére. A versenyre autentikus magyar népzene, néptánc és népdal, népi játék produkciókkal lehet jelentkezni, a versenyzők életkora nem lehet több, mint betöltött 14 év, ettől kizárólag zenekarok esetében lehet egy apró eltérés.

Egy személy legfeljebb két kategóriában nevezhet, és nem jelentkezhetnek azok, akik tavaly eljutottak már a verseny középdöntőjébe. A megmérettetésre érkezők énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták, táncos szólisták, táncospárok és néptáncegyüttesek lesznek – tudtuk meg Benő Barnától. A területi válogatókról továbbjutó versenyzők a televízió által 2016 novembere és decembere folyamán teljes terjedelemben sugárzott fordulókban (elődöntők, középdöntők, döntő) kapnak megmutatkozási lehetőséget.


Gligor Róbert László

Eredeti cikk:
http://szekelyhon.ro/aktualis/marosszek/folszallott-a-pava-elovalogatot-tartanak-nyaradszeredaban

Székelyhon.ro, 2016. június 16.