Folkrádió

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepel az Ördögborda Néptáncegyüttes

Fennállásának huszadik évfordulóját ünnepli a balánbányai Ördögborda Néptáncegyüttes. Ebből az alkalomból kedden és szerdán közös programokra várják a mindenkori tagokat, szerda este hét órától pedig gálaműsorral kedveskednek minden néptánckedvelőnek.

Kétnapos rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 20. évfordulóját a Ördögborda Néptáncegyüttes, amelyen számítanak a valamikori táncosok jelenlétére is. Kedden 10 órakor a balánbányai templom előtt találkoztak, onnan a helyi temetőbe mentek, hogy adózzanak elhunyt barátaik emlékének.

Azt követően a Tanulók Házában a nemezelést lehetett kipróbálni Benkő Évával, illetve csoportfoglalkozásokat, társasjátékokat vezet majd Kis Réka. Délután négy órától megerősítik az ördögbordás „fogadalmi esküt”, utána borkóstolón, énektanuláson, nemezelésen, táncpróbán lehet majd részt venni. Vacsora után interaktív bemutatót és az együttes filmes emlékeit lehet majd megtekinteni, megbeszélni. Az este kvízzel, táncházzal folytatódik, amelyen a Kedves Zenekar húzza a talpalávalót.

A szerda délelőtti foglalkozások, próbák után délután csapatépítő gyakorlatokon vesznek majd részt a táncosok, hét órától pedig kezdődik a Számadás műsor, amely után táncházzal zárul a program. A kétrészes gálaműsor első felében olyan koreográfiákat láthatnak a jelenlevők, „amelyek egymásutániságukban, gyökerüket tekintve lehetnének tánc- vagy zenetörténeti áttekintők, de tartalmuk szerint a régi Ördögbordásoknak szántuk: olyan elemeket, sőt sorokat tartalmaznak, melyeket az idők során nagy koreográfiákban velük, nekik készítettünk és most számukra, tiszteletükre adunk elő” – írják a szervezők.

A második részre vonatkozóan így fogalmaznak: a hazatért vendégekkel együtt örömtáncot láthatnak az összegyűltek, amely esetében nem a mozgások sorára, hanem az uralkodó hangulatra kell majd figyelni.„Összezárják magukat”

Sándor Csaba, a néptáncegyüttes vezetője érdeklődésünkre elmondta, jelenleg az együttesük több mint negyven tagot számlál, akik között a legfiatalabb negyedik osztályos, míg a legidősebb 28 esztendős. Nehéz őket együtt tartani, hiszen többen a nagyobb városokból csak hétvégére érkeznek haza, de egy harmincas csapat azért hétköznapokon is aktivál. A kétnapos eseményükön mintegy 120 vendégre, külföldről, távolabbi városokból hazautazó, valamikori tagokra is számítanak, hogy „két napra összezárhassuk magunkat a Tanulók Házában” – fogalmazott az együttesvezető.
Az elmúlt két évtizedről

Húsz év alatt az Ördögborda révén összesen 11 359 gyermeket oktattak néptáncra a Csíki- és Gyergyói-medencében, ez idő alatt 87 önálló műsort állítottak össze. Az országban 266 fellépésük volt, míg 94 külföldi turnén vettek részt – ahol 209-szer léptek színpadra. Ami a megtett kilométereket illeti, csak a külföldi utazásaik kapcsán meghaladták a 122 ezer kilométert. Ahogy a számok is mutatják, az elmúlt két évtized alatt számos fellépésen vettek részt, ahogyan sok színvonalas eseményt is szerveztek. Az Ördögborda táncosai többek között – a teljesség igénye nélkül – tizenegyszer léptek fel Budapesten, de szerepeltek Lengyelországban, Törökországban és Dániában is. Gyermeklakodalmas és farsangi összeállításukat több csíkszéki és gyergyószéki településen is bemutatták. Mindemellett a televíziók képernyőjén is láthattuk a néptáncosokat, 2004-ben a román televízió magyar adásában, 2007-ben a Duna Televízióban, majd 2012-ben az MTVA Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató versenyében.

Kömény Kamilla

Forrás: http://szekelyhon.ro/aktualis/csikszek/ketnapos-rendezvenysorozattal-unnepel-az-ordogborda-neptancegyuttes

Székelyhon.ro, 2016. december 27.