Folkrádió

Táncolj velem!

Új, óvodásoknak szóló programot indít a Ferencvárosi Művelődési Központ februártól. A Ládonyi Veronika által vezetett néptáncfoglalkozásra bárki jelentkezhet, semmilyen előképzettség nem szükséges.

Mint azt lapunknak Ládonyi Veronika elmondta, a művelődési központban havi két alkalommal eddig is volt néptáncos foglalkozás, ahol a gyerekek a szülőkkel együtt táncolhattak. A mostani viszont egészen más lesz.
– A most induló tanfolyamon csak az ovis gyerekeket szólítjuk meg, azaz nekik tartjuk a klasszikus néptánc oktatását – mondta Ládonyi Veronika, aki hozzátette, a gyerekek így tematikus módon megtanulhatják az évszakokhoz és a ünnepkörökhöz tartozó néptáncokat.
– Érdekes, hogy a tanfolyam leginkább szülői kérésre indul. Mivel én máshol is tartok órákat, sokan járnak hozzám például a belvárosba is a IX. kerületből. Ők pedig szeretnének a lakhelyükhöz közelebbi helyre jönni.
Szerencsére a Ferencvárosi Művelődési Központ vezetőinél nyitott fülekre talált a szülők kérése.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy minden gyerek már ovis korában találkozzon valamilyen zenés mozgásformával – legyen az néptánc vagy akár zumba –, mert ez hihetetlen módon fejleszti a gyerekeket. Igaz azonban, hogy ezeknek a gyerekeknek a nagy része kamaszkorban abbahagyja a táncot, de az is tény, hogy felnőttkorban sokan visszatérnek hozzá. Nekem az a legfőbb célom, hogy jó élmény maradjon a kicsikben a néptánccal kapcsolatban.
Ládonyi Veronika elmondta, hogy a minden héten kedden 16 órakor kezdődő foglalkozásokra 3–7 éves gyerekeket vár, és bár már van egy mag, természetesen bárki bármikor jelentkezhet.
– Ide nem szükséges előképzettség, nincs kiválasztás. A néptánc lépéseit bárki bármikor megtanulhatja, nem kell más hozzá, csak kitartás és szorgalom.
Mint azt lapunk megtudta, bár jelenleg csak ez az egy csoport indul, az elképzelések szerint a jövőben idősebb korosztályok is lesznek, sőt Ládonyi Veronika amolyan felmenő rendszerben szeretné átadni a gyerekeknek a néptánctudást.

Fehér György

Lokál, 2017. február 9.