Folkrádió

Táncház a Góbé zenekarral

Február 18-án fél öttől folytatódik a Móricz Zsigmond Művelődési Ház Családi Játszó- és Táncház sorozata. A népszerű rendezvény részleteiről Tóth István, az intézmény, egyben a Zalagyöngye Táncegyüttes vezetője beszélt a Kanizsának.

A családi játszó- és táncház sorozat a Zalagyöngye Táncegyüttes programja, amelyet a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Kollégiuma és a Kanizsai Kulturális Központ is támogat. A rendezvény nullától 99 éves korig nyújt kikapcsolódási lehetőséget az érdeklődőknek Kiskanizsán, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.


A programok kerekítő foglalkozással kezdődnek a legkisebbeknek, Vajda Margit zenepedagógus vezetésével. Ezt gyermek táncház követi, majd kézműves foglalkozásokon vehetnek részt az érdeklődők. A „kézi” elfoglaltságot népzenei koncert oldja fel, amit felnőtt táncház követ. Ezeken életkortól függetlenül bárki részt vehet, sőt, néptáncos tudás sem szükséges hozzá. A táncházban a Zalagyöngye táncosai tanítják, mutatják be a lépéseket az érdeklődőknek, s bárki bekapcsolódhat. A rendszeres alkalmaknak köszönhetően már kialakult egy kis „mag”, akik önállóan lépnek táncba.

– A táncházakat havi rendszerességgel tartjuk – mondja Tóth István. – Eddig vendégünk volt a Kóborzengő Együttes Budapestről, a Bara Zenekar Tárnokról, a Hanga Banda Pécsről, a Boglya Népzenei Együttes Szombathelyről, valamint a helyi Bojtár Népzenei Együttes is. A február 18-án fellépő Góbé zenekar Budapestről érkezik hozzánk. Tagjai képzett, tanult zenészek, a Zeneakadémia hallgatóiból alakult a csapat. Van helyi kötődésük is, hiszen Vizeli Máté és Czupi Áron Nagykanizsáról származik.

A zenekart fiatalok alkotják, akik koruk ellenére már számos rangos elismerésben részesültek és több népzenei CD-t is kiadtak. Kísérletező típusú zenét játszanak, kacsintgatva a világzene felé, de a népzenei alapok mindig markánsan felfedezhetők, a táncházakban viszont az autentikus zenét is kiválóan muzsikálják. A helyszín ezúttal a Hevesi Sándor Művelődési Központ lesz.

A kiskanizsai sorozatra márciusban a Zala zenekart tervezzük meghívni. Ők Zalaegerszegen működnek és fő profiljuk a zalai népzenei és népdalkincs bemutatása.

Bakonyi Erzsébet

Kanizsa Újság, 2017. február 10.