Folkrádió

Döntőjéhez érkezik a Pesovár Népzenei Verseny

A Fejér Megyei Művelődési Központ – Művészetek Háza és a Fejér Megyei Népzenei Műhely Egyesület közösen rendezi meg a Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny döntőjét március 3-án, pénteken 9.30 órától. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzatának támogatásával megvalósuló eseménynek a Fejér Megyei Művelődési Központ ad otthont.

A Pesovár Ferenc Gyermek- és Ifjúsági Népdaléneklési és Népzenei Verseny a 2016/2017-es tanévben is egyéni, illetve csoportos népdaléneklésre, muzsikálásra hívott minden tehetséges fiatalt. A diákok előadásai először megyei iskolákban csendültek föl, ahol magyar népzene iránt elkötelezett fiatalok léphettek színpadra: énekes szólisták és énekegyüttesek, hangszeres szólisták és zenekarok. A december óta tartó verseny előválogatóit a folyamatosan emelkedő létszám mellett zenei anyanyelvünk szeretete és tisztelete jellemezte. A kitartó és elkötelezett zsűri tagjai az előválogatók során összesen 180 produkciót hallgattak meg, a bemutatkozók után fejlesztő, személyre szóló értékeléssel és szakmai tanácsokkal látták el az indulókat és felkészítő tanáraikat.

A több száz jelentkező közül a végső megmérettetésen mintegy 650 diák állhat majd színpadra, akiket odaadó munkájukkal és a népzene iránt érzett szeretetükkel összesen 42 felkészítő tanár segített a döntőig való eljutásig. A fellépők arany, ezüst és bronz oklevelet nyerhetnek el, emellett számos tárgyjutalom is gazdára talál. A mintegy 30 oktatási intézményből érkező diákok közül kiválasztott győztesek a zsűri – Varró János, Vakler Anna, Maczkó Mária, Juhász Zsófia és Németh István – javaslata alapján a „Tiszán innen, Dunán túl…” Országos Tanulmányi Versenyre jutnak majd tovább.

A szervezők nagyon büszkék arra, hogy a fiatal és tehetséges énekesek és zenészek – felkészítő tanáraik segítségével – évről-évre tovább éltetik gyönyörűséges magyar népdalainkat, népzenénket. A verseny öntőjére a szervezők és a résztvevők szeretettel várnak minden népzenerajongót a közönség soraiba!

Székesfehérvár online, 2017. február 28.