Folkrádió

Hangszerszám népzenei produkció Kárpátalján

Háromnapos kárpátaljai körútra érkeztek az elmúlt hétvégén a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népzene tanszékének tanárai, akik Hangszerszám címmel adtak koncertet Mezőkaszonyban Aknaszlatinán és Visken.

Az előadók színes műsorral örvendeztették meg a nagyérdeműt. Hallhattunk itt többek között kalotaszegi, szatmári, nyugat-dunántúli magyar népzenét, erdélyi román népzenét, de kirándulást tehettünk a dzsessz és a blues világába is, emellett a művészek nagyszerű kalotaszegi táncokkal fűszerezték az előadást. S mint a cím is sugallta – Hangszerszám –, a kiváló muzsikusok a zenélés mellett megismertették a közönséggel azokat a hangszereket is, amelyeket megszólaltattak. Az előadásokat táncház zárta.

Az előadáson közreműködött a Kossuth-díjas Borbély Mihály (fúvós hangszerek) és Vizeli Balázs (vonós hangszerek), a Magyar Örökség díjas Balogh Kálmán (cimbalom, ütős hangszerek), Czainer Péter (bőgő, tekerőlant), Lányi György, a Népművészet Mestere (kontra), Farkas Zoltán Érdemes Művész, a Magyar Köztársaság Lovagkeresztjének birtokosa (tánc, ütős hangszerek) és a Harangozó Gyula-díjas Tóth Ildikó (tánc).

A koncertkörút a Beregszászi Magyar Konzulátus és a Visk Jótékonysági Alapítvány szervezésében valósult meg.

-kósa-

Kárpátinfo, 2017. március 11.