Folkrádió

Tíz műsorszám a színpadon - Öten kaptak helyezést a fesztiválon

Ajka - A Görbe este című darab érdemelte ki az első helyezést és az azzal járó 70 ezer forintot a XXll. Bakony néptáncfesztiválon. A táncot az ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes és a Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes adta elő. A koreográfus Molnár Péter volt.

A szombati fesztiválon, amelyet Ajka önkormányzata, a Nagy László Szabadidőközpont és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes rendezett, tíz műsorszámot láthatott a közönség. Megosztott második helyen végzett a Rába Néptáncegyüttes Egyesület a Mezőmadarasi táncokkal, koreográfus Antal Áron és Delbó Eszter, valamint az ELTE Néptáncegyüttes Aratókoszorú-vivés a Nádas mentén című műsorszáma, amelynek koreográfusa Taba Csaba és Fejér Erika volt. Az együttesek az oklevél mellé pénzt is kaptak. Megosztott harmadik helyezést ért el a Zala Táncegyüttes Mezőségi tánca, koreográfus Varga János, és a Kökényes Táncegyüttes Mutassuk meg, hogy létezünk című produkciója, amelynek koreográfusa Varró Huba. Mindkét díjjal járt pénzjutalom is. Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes különdíját Gilyén Miklós kapta, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület Hosszúné Csuma Rékát és Huberné Szabó Anitát jutalmazta.
Tíz együttes szerepelt a fesztiválon. Látszik, hogy a táncos párok mennyire szoktak össze. Jó, ha a párokat nem változtatják gyakran Fotó: Györkös József
A zsűri elnöke Varga János, a Zala Táncegyüttes művészeti vezetője, Magyar Ezüst Érdemkereszttel kitüntetett koreográfus volt. A zsűri tagja Kocsis Enikő, örökös aranygyöngyös táncos, Harangozó Gyula-díjas művész, Fitos Dezső örökös aranysarkantyús táncos, Harangozó Gyula-díjas művész, táncművész, Kádár Ignác örökös aranysarkantyús táncos, a népművészet ifjú mestere, a Veszprém-Bakony Néptáncegyüttes művészeti vezetője, Sára Ferenc, Magyar Arany Érdemkereszttel kitüntetett néptánc-pedagógus, koreográfus, Varró Huba, aki Erdélyből érkezett, és számos néptánccsoport és hagyományőrző együttes segítője. A színvonalas műsort követően a zsűri tagjai a csoportvezetők és táncosok részére értékelést tartottak, ahol elmondták, akkor lesz jó az előadás, ha az öltözet és a tánc egyaránt megfelelő. A jelmezeknél törekedni kell a korhűségre. Hiba, ha a lányok pulóverben állnak színpadra. Régen a falvakban a parasztok, akik mindennapjainak része volt a néptánc, ha mulatni mentek és ha ünnep volt, kiöltöztek. Pulóvert hétköznap hordtak, amikor dolgoztak. A férfiak öltönye sem hasonlított a ma a boltban megvásárolhatóhoz.
A koreográfia készítésekor ügyelni kell arra, hogy az térben is jól mutasson, a néző a tekintetével tudja befogni. Zavaró, ha a nagy színpadon kevesen vannak, és egymástól távol táncolnak. A néző azt sem tudja, kire figyeljen. Az ütem is nagyon fontos. A színpadon látszik, hogy a táncos párok mennyire szoktak össze. Jó, ha a párokat nem változtatják gyakran.
Az eredményhirdetés után a gálaműsorban a helyezést elért csoportok mutatták be műsorukat, majd hajnalig tartó táncház zárta a programot a szabadidőközpontban.
Tisler Anna

Napló, 2017. március 19.