Folkrádió

Minősített európai fesztivál lett a Táncháztalálkozó

Az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt az Európai Fesztivál Szövetség felvette a minősített európai fesztiválok listájára. A nemzetközi zsűri döntéseként a Táncháztalálkozó 2018 végéig viselheti az Európa a Fesztiválokért, a Fesztiválok Európáért emblémát.

A Táncháztalálkozó (www.tanchaztalalkozo.hu) a Budapesti Tavaszi Fesztivál záróakkordjaként – az UNESCO szellemi kulturális örökség Legjobb gyakorlatok listáján 2011 óta szereplő – magyar táncház módszer egyik legnagyobb és leglátványosabb seregszemléje, amelyen a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseltetik magukat.

A Táncház Egyesület és partnerei által gondozott Táncháztalálkozó 1982 óta minden év tavaszán egy egész hétvégére várja az élő népművészet, a városi táncházmozgalom és az ahhoz kapcsolódó társművészetek kedvelőit. A családosok, a fiatalok és az idősebb korosztályok kötetlen formában, a Budapest Arénában élhetik át a népi műveltség – a táncház, a népzene, a néptánc és a tárgyalkotás – élményét.

A tájegységi táncok, a népzenei koncertek, beszélgetések mellett helyet kapnak a Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató szereplői, valamint a könnyedebb műfajt képviselő Boban Marković Orkestar. Archaikus népzenei kultúránkat, az erdélyi Kalotaszeg és a Felső-Tiszavidék zene- és tánckincsét a fesztiválzenekar és sok-sok népviseletbe öltözött táncos idézi meg.

Táncház Egyesület

MTI, 2017. április 18.