Folkrádió

Táncszínházzal bővített a Sárköz Néptánc Együttes

Az elmúlt időszak történéseit összefoglalva, Liesz­kovszky Tamás, a Sárköz Néptánc Együttes művészeti asszisztense elmondta, hogy a 2016-os év az első komoly szereplését a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség által szervezett „Hozd a saját táncod!” elnevezésű esemény jelentette. Itt az együttes két párosa lépett fel, akik bátai lassú, illetve friss csárdást és verbunkot jártak. Báta testvértelepülésén, a horvátországi Kiskőszegen a Nemzetközi Halpaprikás Főzőverseny kísérő műsorában, valamint a Szeremlei Pünkösdi Ladikázáson szintén felléptek a Sárköz Néptánc Együttes táncosai. – Báta és Szeremle pont szemben helyezkednek el egymással a Duna két oldalán. Régóta ápol jó kapcsolatot a két település, viseletük, táncaik pedig nagyon hasonlóak – tette hozzá Lieszkovszky Tamás.

Külföldi szereplést is hozott az elmúlt év: Szlovákiában, a Pozsony melletti Fél település falunapján mutatkoztak be a bátai táncosok – nagy sikerrel, hiszen arrafelé a sárközi táncok kevésbé ismertek. Később a dél-magyarországi tánccsoportokat összefogó Déli Kapu Folklórszövetség rangos fesztiválján láthatta őket a közönség. – Itt az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy a gála nyitó- és zárótáncát is mi adtuk elő, és végül háromszor tapsoltak vissza bennünket – árulta el a művészeti asszisztens.

Tolna megyei színpadokon többek között a Bátaszéki Borünnepen és a nagymányoki búcsún léptek fel, emellett pedig visszatérő szereplői a Pécsváradi Leányvásárnak. Itt nemcsak táncukkal kápráztatták el az érdeklődőket, hiszen az együttes egyik tagja, Pirisa Réka lett a Leányvásár szépe. Ám nem ez az egyetlen ilyen sikere az egyesületnek, Kovács Adelin ugyanis a Szekszárdi Borvidék Szépe lett.

Az elmúlt évben két régi koreográfiáját, a rimóci és a dél-alföldi táncokat újította meg az együttes, illetve hamarosan befejezik a madocsai táncanyagból álló új koreográfiájukat, amelyhez már a viseletek készülnek. Ezzel kapcsolatban Lieszkovszky Tamás elmondta, hogy nemcsak a sárközi, hanem több más dialektus tánca megtalálható a repertoárjukban, így például erdélyi, somogyi, rábaközi és mezőföldi táncok is.

Ugyanakkor Pék László művészeti vezető a teljes bátai lépésanyagot felgyűjtötte és visszatanította, ezért azt mára „anyanyelvi” szinten ismernek az együttes táncosai. Emellett egy táncszínházi kitérővel bővült is a profiljuk. Hetvenkedők címmel készült egy két párra írt táncszínházi komédia, amely azt bizonyítja, történjék bármi, a hölgy választ. A darabot a bátaszéki Géza gálán mutatták be első ízben a Márványos tamburazenekar kíséretében. Állandó zenekaruk pedig a Csurgó. Pék László azonban nemcsak a bátai együttesnek alkot koreográfiákat. Kiskőszegi barátaiknak Duna-menti táncokból állít össze táncanyagot, míg a pécsi Misina Táncegyüttes – amellyel szintén jó kapcsolatot ápolnak – a reformáció ötszázadik évfordulójára készít műsort, benne egy Pék László által koreografált sárközi férfitánccal.

A művészeti asszisztens kiemelte: a tánc szeretete tartja össze a Sárköz Néptánc Együttest, amely egyben kitűnő baráti társaság is, így ez is motiválja őket, nemcsak a szakmai fejlődés igénye. Az együttes három tagja pedig táncoktatói képzésre jár, ők tanítják a bátai gyerekekből álló Csicsergők Gyermektánc Együttest.


Hanol Erzsébet (erzsebet.hanol@mediaworks.hu)

Tolnai Népújság, 2017. május 2.