Folkrádió

Táncház – kamaszoknak!

Kamasztáncház indul június 9-én a Sarjú Banda közreműködésével. Nemcsak sok tánc, hanem különböző programok, és persze remek szórakozási lehetőség is várja a 12-18 éveseket.

Beavató jelleggel indítja el a táncházat Kuczera Barbara népzenész a tanév végén, szeptembertől pedig havi rendszerességgel látogathatják majd a fiatalok az eseményt. Helyszín a Fonó.

A házigazda a Sarjú Banda lesz, ők a Fölszállott a páva c. műsor alatt álltak össze csapattá, 2016-ban. A szervezők úgy gondolták, hogy hasznos lenne a zenekartagok korosztályának megszervezni egy közösségépítő táncházat. A Sarjú Banda mellett természetesen azért segítenek majd felnőtt zenészek is, itt lesz például a Babra zenekar és Horváth Attila is, hiszen fiatal a csapat repertoárja még csak most áll össze. Az azonban egyedülálló lehetőség, hogy a saját korosztályuknak zenélhetnek majd.

Kuczera Barbara szerint ugyan léteznek táncházak a kicsiknek és a felnőtteknek is, de a tizenévesek a kettő között lebegnek: ha kinőtték a gyerektáncházat, egyből beleugorhatnak a felnőtt táncosok világába, ami még nem feltétlenül megfelelő számukra. A hegedűművész szeretné megtartani ezt a generációt, hogy az aktuálisan hozzájuk illő dolgokat gyakorolhassák, és a saját barátaikkal szórakozhassanak.

Elsősorban azokat várják, akiknek már van valamilyen múltja vagy kötődése a néptánchoz és a folk világához, de a hosszú távú cél az, hogy a fiatalok elhívják a kzeget nem ismerő barátaikat is, és egy közösséget alkossanak. A későbbiekben a szervezők szeretnének előadásokat és programokat szervezni olyan ikonikus vendégekkel, akikre a kamaszok felnéznek, illetve olyan témákban, ami érdekli őket: akár más műfajokról, akár a tánctól és zenétől független dolgokról van szó. Az iskolai, készen kapott feladatokon túl Kucera Barbara éppen azt szeretné, ha olyan írók, sportolók és zenészek tartanának előadást a fiataloknak, akik valóban izgatják a gyermekkorból már kinövő, fiatal felnőtteket.

Az alapot, a folkzene és a tánc adja, de a szervezők nem titkolt szándéka, hogy egy remek kikapcsolódási, ismerkedési, közösségépítő programot hozzanak létre ennek a generációnak, akik a táncon kívül plusz élményeket is kapnak a táncháztól, ami biztonságos alternatívát kínáln a többi szórakozóhelyhez képest.

Annak is hasznos lesz a táncház, aki hivatásos táncosnak készül, hiszen ha lesz rá igény, egy-egy tánctípust akár hosszabban is gyakorolhatnak majd. Minden alkalommal más-más zenekar fogja segíteni a fiatalokat, illetve olyan táncoktatók, akiket a fiatalok már most is sokra tartanak.

Kamasztáncház
Fonó Budai Zeneház
2017. június 9. 18:00

KultúrPart, 2017. június 9.