Folkrádió

Csabától a világhírig - Rábai Miklósra emlékeztek

Forján János, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium iskola egykori diákja és Erdélyi Tibor, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa volt a díszvendége A Rábai Miklós útja Békéscsabától a világhírig című megemlékezésnek, amelyet az iskola és baráti köre hívott péntekre össze.

Kondor Péter esperes, az intézmény igazgatótanácsának elnöke örömét fejezte ki, hogy megvalósult a rendezvény, hiszen hagyományosan sokadik alkalommal gyűlnek össze bemutatni olyan jeles tanáregyéniségek és diákok életét, akik az evangélikus iskolába jártak, és öregbítették az intézmény hírnevét. Ilyen pedagógus volt Rábai Miklós Kossuth-díjas táncművész, néptánc-koreográfus is.

– Nemcsak beszélt és tanított a táncról, hanem életének része volt. Tanítványaival külföldön, belföldön bárhol léptek fel, megértették őket. Megértették, hiszen a zene és a tánc egy olyan nyelv, amelyet határok nélkül megért gyermek és idős egyaránt. Rábai Miklós és tanítványai megnyitották az emberek szívét és közösséget teremtettek – hangzott el Kondor Péter köszöntőjében.

Forján János ekként emlékezett vissza legendás tanárára: – Rábai Miklós Békéscsabán született 1921. április 18-án, és itt is érettségizett 1939-ben. Az édesapja jónevű pékmester volt. A diploma megszerzése, katonaság, majd pár év hadifogság után az evangélikus gimnáziumban tanított természetrajzot és vegytant. Olyan pedagógus volt, aki megengedte a diákoknak, hogy kérdezzenek tőle. Miklós bá­ – mert így hívtuk – 1946-tól lett a cserkészcsapat vezetője, s ezáltal elkezdődött a népzene és néptánc népszerűsítése.

Regős csapatot alapított, és arra kérte diákokat, hogy a környező településeket járva lessenek el, tanuljanak idős emberektől táncokat. Ezekből a gyűjtésekből aztán Rábai tanár úr koreográfiákat készített. Az általa vezetett cserkész néptáncosok még az 1947-es Párizsi Világtalálkozóra is kijutottak. Budapesten 1949-től tanított a Testnevelési Főiskola néptánc tanszakán, s az egyetemi és főiskolai hallgatókból válogatott táncegyüttest vezette. Békéscsabáról is sokan követték őt a fővárosba.

Az 1951-ben megalakult Állami Népi Együttes koreográfusa és a tánckar művészeti vezetője, 1965-től haláláig a teljes társadalmi művészeti vezetője volt. Békéscsabán 1992-ben utcát neveztek el emlékére.

H. É.

Békés Megyei Hírlap, 2017. június 9.