Folkrádió

Népzenei kavalkád Beregszászban

Csík zenekar A Kossuth-díjas Csík zenekar 1988 óta a magyar népzenei élet egyik meghatározó szereplője. Az eltelt közel három évtized alatt több rangos zenei díjjal tüntették ki a kecskeméti formációt. Munkájuk elismerését jelzi a Fonogram díj, melyet 2007 elején érdemeltek ki az aranylemezként számon tartott „Senki nem ért semmit” című albumért világzene kategóriában. Az együttes nemrégiben Beregszászban is fellépett. A fantasztikus koncert után frontemberükkel, Csík Jánossal beszélgettünk.

– Hogyan tudná értékelni, felidézni az elmúlt évek történéseit?
– Ilyenkor azt szoktam mondani, hogy mesélhetnék… Az elmúlt hosszú időszak az életemben az, amit sosem fogok megbánni. Igaz, nem volt könnyű, viszont tele volt olyan sikerekkel, amiért érdemes élni. Rengeteg lemezünk, CD-nk, DVD-nk jelent meg. Sokan kérdezik, a harmincadik születésnapunkra adunk-e ki újabbat? A válasz, nem. A huszonötödikre készítettünk egyet, most azonban „csak” egy hatalmas koncerttel szeretnénk megünnepelni magunkat, és hűséges, szerető közönségünket.
– Sokoldalú a zenéjük, ma is színes, különböző tájegységekről származó muzsikát hallhatott a nagyérdemű. Mi áll önökhöz a legközelebb?
– Heten vagyunk a zenekarban. Mindannyian egy kicsit másfajta világból jöttünk, eltérő ízléssel, világlátással. Ami közös, az nem más, mint a magyar népzene és annak szeretete, illetve az igényes szórakoztatás.
– Tehát mondhatjuk azt, hogy az önök esetében a minőségi zene a harminc év titka?
– Egyfajta szempontból igen. Mindig igyekeztünk a lehető legjobban megtanulni a népzenét az idősektől és átadni a fiataloknak, hogy ők is megszeressék. Ez a fajta igényesség lehet a titka annak, hogy hamarosan harmincévesek leszünk.
– Az itteni közönség leginkább a Most múlik pontosan című dalt ismeri. Mikor született a szerzemény?
– Legalább nyolc éve szerepel a repertoárunkban. Egyébként számunkra is meglepő volt, hogy ekkora sikere lett. Egyikünk sem gondolta, hogy egy alternatív rockzene, ráadásul annak szürrealista szövege fogja megérinteni sok ezer ember lelkét-szívét.

Hegedűs Csilla

Kárpáti Igaz Szó, 2017. június 12.