Folkrádió

Néptáncosok, fazekasok, kézművesek Mezőmegyeren

Nem pusztán népzene, annál jóval több – így foglalhatnám össze egy mondatban a III. Kárpát–medencei Magyar Népzenei Találkozót. Mindamellett a nyilvánvaló cél mellett, hogy a népzenét kívánja népszerűsíteni a háromnapos rendezvény, a szervezők komoly hangsúlyt fektetnek a tudásközvetítésre, az ifjúságnevelésre és a közösségfejlesztésre is. Mindezt teszik egy elvarázsolt külvárosban, Mezőmegyeren az Arany János Művelődési Ház udvarán.

A rendezvény helyszínét a kert egyetlen diófájánál balra, majd jobbra fordulva, egy szőlőlugason keresztül lehet elérni, ahol magával ragadó hangulat fogadja a kíváncsiskodót.

A népzenei találkozó ötlete három évvel ezelőtt pattant ki a Csaba Kulturális Egyesület a Táncművészetért csoporton belül működő, Pintér Tibor által vezetett Mindenki Néptánciskolája tagjai fejéből. A mezőmegyeri intézmény elsőként állt a szervezőgárda, vagyis Futó Zsolt, Garay Éva, Ilyés Lóránd és Varga Sándorné mellé.

Futó Zsolt elmondta, kifejezetten ügyelnek arra, hogy megteremtsék a fellépési lehetőséget a pályakezdő zenészeknek (Debreczeni–Kis Helga hegedűs, citerás, Juhász András hegedűs), akik például közösen „dolgozhatnak” a Magyarpalatkai Bandával, vagy a zeneakadémián oktató Gombai Tamással is.

Az tudásközvetítés végett hirdették meg a palatkai mesterkurzust, ahol Salamon Bea népzenész, népi hegedű tanár oktat majd. Ezen felül óvodapedagógusoknak az Így tedd rá című program szól, a képzésre jelentkező 30 pedagógus a népi játékokról és a néptánc tanításmódszertanáról szerezhetnek új ismereteket. Népdalokat János Hajnalka népdalénekes tanít – akár a közönségnek is – szombaton. De lesz közösségi „cserebere” asztal, melynek lényege a kapcsolatteremtés. A résztvevők megbeszélik egymással, hogy a felajánlott dalt, történetet, kézműves, személyes értéket mire cserélnék el egymással.

A gyerekeknek zenére festéssel, népi játékokkal és mesesarokkal készülnek.

A programot a Farkas Gábor mezőmegyeri fazekas által szervezett II. Kárpát–medencei Fazekas találkozó egészíti ki, amivel a magyar népi kultúra gazdagságát, sokszínűségét szeretnék bemutatni.

Érdekes programnak ígérkezik a szombati látvány égetés, amikor saját maguk festhetik, majd égethetik ki a kerámiát az érdeklődők. A fazekasoknak korongozóversenyt, majd főzőversenyt is hirdetnek, természetesen mindenki a saját maga által készített fazékban köteles elkészíteni az ételt.


Lazkó Viktória

Békés Megyei Hírlap, 2017. június 9.