Folkrádió

„Táncolni, dalolni se szégyell”*

A közmédia Öt kontinens – egy nemzet című, július 22-én jelentkező műsora többek között a messze távolban élő magyar táncosokat, muzsikusokat mutatja be a nézőknek.

Az Öt kontinens-egy nemzet, a világban élő magyarok magazinja július 22-én a tánc és a zene távoli magyar világáról vetít érdekes riportokat.

A nézők elsőként Schaffer Frigyessel, az ausztráliai Perth-i Magyar Közösség elnökével találkozhatnak. Az örökifjú vezető nyolcéves kora óta táncol, és harmincöt éve segít mindenkinek – az anyaországtól tizenötezer kilométerre – ápolni a magyar hagyományokat.


Hirdetés

A néptánc egész életét átszőtte. Fél évszázada ennek révén hagyta el Magyarországot, a táncparketten találta meg a párját, és a néptánc segített neki abban is, hogy több száz lelkes tanítványával egy olyan közösséget kovácsoljon össze, akik több generáción keresztül is büszkén őrzik magyarságukat.

„A legújabb és legaktívabb csoport a Keszkenőn kívül az Örökzöldek –említi legújabb közösségét. – Az öregeket, akik már jobban ráérnek, de keveset mozognak, gyűjtjük össze, minden hónapban tartunk nekik kirándulást”.

Egy másik összeállítás a Kodály-módszer „világhódításáról” ad hírt. Hatvan évvel ezelőtt Kodály Zoltán sem tudhatta, hogy mekkora sikere lesz az ő nevével fémjelzett zeneoktatási metódusnak külföldön, olyan, egészen távoli helyeken is, mint Japán, Ausztrália és Kalifornia. Ékes bizonyítéka ennek, hogy egyre több iskola keres a Kodály-módszerben képzett zenetanárt, – például az Oakland Kaliforniai Kodály Intézetben végzett pedagógusokat.

A hátrányos helyzetű fiatalokat is oktató intézmények felismerték a módszer jótékony hatását a zenei nevelésben, s a közösség formálásában.
A műsor emellett az argentínai Hungária Klubba is ellátogat, a filmkockákon szintén táncoló, éneklő fiatalokat ismerhet meg a néző. Lélekemelő, hogy e kis dél-amerikai magyar közösség mennyire őrzi hagyományait, s a magyarságtudatot gyermekeiknek is átadják.Az Öt kontinens-egy nemzet a világban élő magyarok mindennapjaival, ünnepeivel ismerteti meg a nézőket. Emberi történeteket, érdekességeket, portrékat mutat be a diaszpórában élő magyarok életéből. Bepillanthatunk olyan magyarok életébe, munkásságba, akikre büszkék lehetünk, akik kreativitásukkal, munkájukkal maradandót alkotnak. A magazin tematikája a sport világából, a tudományos kutatásokon, fejlesztéseken át, a kulturális és művészeti életig terjed.


Adás: 2017. július 22, szombat (Duna World 9.30)
Ismétlés: másnap (Duna World 20.01)
Szerkesztő: Csizmár Edina


*Arany János: Tetemre hívás

Erdély ma, 2017. július 11.