Folkrádió

Tánctábor Aknaszlatinán

Katolikus közösségi testvérkapcsolat keretében látogatott a Budapesttel szomszédos Csömörről Aknaszlatinára a Csömöri Petőfi Sándor Művelődési Egyesület két tánccsoportja, és valójában egy harmadik is, a szeniorok, akik egy héten keresztül tanították magyar néptáncokra a kárpátaljai sóbányász-település fiataljait.
A katolikus templom kertjében zajlott táborról a csömöriek egyik vezetőjét, Utasi Pétert, Pepét kérdeztük, aki elmondta: „A közös programnak az lett az eredménye, hogy a szlatinai és csömöri gyerekek együtt táncolnak, együtt kézműveskednek, népdalokat tanulnak, barátkoznak, játszanak. Reméljük, hogy közben hosszú távú barátságok kötődnek, talán még a Facebookon keresztül is bejelölik egymást és tudják tartani a kapcsolatot. Bízunk abban, hogy folytatása is lesz ennek a jól sikerült tábornak, s hogy Csömörre is el tudjuk vinni a szlatinai csapatot. A magyar néptánc mindannyiunk közös nyelve, még azoké is, akiknek kevésbé megy a magyar nyelv, de nagy siker volt a népdaltanulás is.”
A tánctanulás eredményét a péntek esti szentmise után egy gálaműsor keretében mutatták be a tábor résztvevői a templomkertben felállított színpadon, ahol fellépett az Aknaszlatinai Sóvirág Néptáncegyüttes, a csömöri Csicsörke Néptáncegyüttes, valamint a tábori tánckar, mindazok, akik részt vettek a tánctáborban. Népi kultúránk megismertetése mellett a magyarországi vendégek megismerkedtek a környékkel.
Az esemény kapcsán Béres István aknaszlatinai plébános később tudósítónknak elmondta: „Egy esztendő sem telt el azóta, hogy az Aknaszlatinai Szent Család Karitász felvette a kapcsolatot a Csömöri Szent Rita Karitász Szervezettel. A kapcsolatfelvételt egy találkozó követte, amikor is csömöri testvéreink meglátogattak bennünket Aknaszlatinán. Ezt követte a mi látogatásunk Csömörre az 1848–49 szabadságharc ünnepe alkalmából. Ezen a látogatáson elhatároztuk, hogy karöltve szervezünk egy tábort az aknaszlatinai és környékbeli gyermekek, fiatalok részére.
A tábor szervezése még akkor megkezdődött. Igyekeztünk mindkét oldalról megtenni mindent, hogy a tábor színvonalas és eredményes legyen. A táborban részt vett a Csömöri Csicsörke Néptáncegyüttes, valamint a Csicsörke Néptáncegyüttes fiatalokból álló utánpótláscsapata.
A táborban minden úgy zajlott le, ahogyan elterveztük: a gyermekek táncoktatásban részesültek, magyar népénekeket tanultak, ezenkívül voltak játékok, kézműves-foglalkozások a kisebbeknek, meghallgathattunk egy előadást Aknaszlatináról. Vendégeinknek volt lehetőségük a kikapcsolódásra is: fürödtek az aknaszlatinai sóstavakban, valamint kirándultak a Fekete-Tisza forrásához. Végezetül egy gálaestre került sor, valamint volt népdaléneklés és egyházi ifjúsági dalok is elhangzottak.
A gálaestet és a tábort köszönetnyilvánításokkal zártuk. Valóban fontos az összetartás határon innen és túl, hogy az elszakított területeken tudjuk: szeretettel fordulnak felénk szükségeinkben; s ők is tudják: vannak itt is magyarok, akikről nem szabad megfeledkezni. Ha ezt a hidat tovább építjük, minden határ leomlik. Hála és köszönet a Mindenhatónak, hogy segített létrehozni a testvéri kapcsolatot és a tábort, valamint a szervezőknek és segítőknek, akik nélkül mindez nem valósulhatott volna meg.
»Isten, áldd meg a magyart jókedvvel, bőséggel...«”
dózsa

Kárpátalja - Online hetilap, 2017. július 26.