Folkrádió

Néptáncosnak tanul a 15 éves Kata - egyenesbe jött a Bánfi család élete

Székkutas - Nagyot fordult a székkutasi Bánfi család élete, miután négy éve karácsonyi akciónkban pénzt és rengeteg ajándékot kaptak. Az akkor 11 éves kislányuk, Bánfi Kata jelentkezett a Lapcom Média Alapítvány felhívására. Az adományokból kifizették adósságaikat, bővítik házukat, Kata a csabai szakgimnáziumban tanul tovább.

– Eddig a néptánc a hobbim volt, mostantól az életcélom – jelentette ki a 15 éves székkutasi Bánfi Kata. Az általános iskolában végig kitűnő volt, hogy álma valóra váljon, első lépcsőként a csabai zeneművészeti szakgimnázium néptánc szakára jár majd. A végállomás a Magyar Táncművészeti Főiskola lehet. Jelenleg a vásárhelyi Árendás Néptáncegyüttesben ropja.

Kata és szerettei története 2013-ból lehet ismerős olvasóinknak: ő nevezte családját – édesapjával, Tiborral és édesanyjával, Egri Sándorné Máriával él együtt a Kossuth utcai házban – a Lapcom Média Alapítvány karácsonyi akciójára. Akkor tűzifára sem futotta. A 4 évvel ezelőtti fenyő alá a 100 ezer forinton túl rengeteg ajándék került. Ehhez a Hajdú-Bihar és Békés megyéből verbuválódott szurkolók kétbusznyi csoportja is hozzájárult. Útban a szerbiai női kézilabda-világbajnokságra a községháza előtt adták át csomagjaikat: 58 ezer forintot, ruhát, tartós élelmiszert, játékokat és karácsonyi díszeket. Kata és édesanyja elérzékenyült.

– A pénzből kifizettük tartozásainkat, és visszakapaszkodhattunk a lejtőről. Az adományozók közül két családdal tartjuk a kapcsolatot, a laptopot adó szegediekkel és a szurkolók közül Gyöngyiékkel. Évente legalább egyszer meglátogatnak minket – mondta a rokkantnyugdíjas Mária. Férje egy vásárhelyi cégnél dolgozik, szabadidejében a házat bővíti, csinosítja. A munkához tavaly ősszel kezdtek: megemelték a tetőt, nagyobbítottak a konyhán.

Kata szabadidejébe belefér még a rajzolás, a négy póni, Csillag, Pajkos, Maci és Kócos, valamint a drótszőrű tacskó, Figura. Ballagáskor nagy öröm érte: – Megkaptam az első okostelefonomat, 4. osztálytól vágytam rá. Szüleim azt mondták, csak akkor veszik meg, ha végig, elsőtől a nyolcadikig kitűnő leszek. Így történt – közölte Kata.

Mindent eltesz, dokumentál. A 2013-ban lapunktól kapott oklevelet bekereteztette, és szintén az örökkévalóságnak szól az egyetlen 3-as – nyolcadikban, magyarból –, amit az általánosban kapott. Sírva újságolta otthon, alig lehetett megvigasztalni. – Ez is arra emlékeztet, a célom eléréséért egy pillanatra sem lazíthatok, és ha hibáztam, rögtön ki kell javítani – fűzte hozzá.

Imre Péter

Délmagyarország Online, 2017. augusztus 29.