Folkrádió

Magyar Örökség Fesztivál New Yorkban

A magyar népművészet teljes műfaji palettája megjelent a New Yorkban rendezett fesztiválon, mely szeptember 8-9-10-én zajlott, a Magyar Házban és annak lezárt utcájában (Manhattan East 82. utca). Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a szervezésben, lebonyolításban az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület is érintett volt.

A főszervező Nagy Ildikó igazgató azzal a szándékkal hozta létre a rendezvényt, hogy a magyar kultúrát széles körök ismerhessék meg Amerikában. Emellett természetesen nagyon fontos volt a helyi magyar közösség tagjai számára is ez a néhány napos kulturális töltődés, találkozás.
Annak ellenére, hogy a fesztivál még „kisgyermek korát éli” (idén volt a második alkalom), meglepően nagy volt az érdeklődés mind az utcán zajló, mind pedig az épületen belül rendezett programokra. Nagy Ildikó a különböző szakmai területek legkiemelkedőbb alkotóit, művészeit hívta meg Magyarországról. Az így kialakult jelentős létszámú küldöttség minden tagja nagy igyekezettel és teljes energiával dolgozott a program sikerességén. Nem hiába, hiszen becsléseink szerint közel ötezer látogató ismerkedhetett meg a népi kézművesség, a népzene, néptánc és a néphagyományból táplálkozó kortárs művészet produktumaival.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége népes küldöttséggel érkezett, hogy berendezze kiállítását a Magyar Ház nagytermében majd szombaton és vasárnap látványos szabadtéri programmal, élő mesterség-bemutatóval kápráztassa el a közönséget. A meghívott mesterek: Fekete Ildikó: tojásírás, Kovács Attila: csizmakészítés és bőrművesség, Sümegi Elemér: hegedűkészítés, Sütő Levente Lehel: bútorfestés, Tóth Ildikó kékfestés, Vidák Anna: nemezkészítés, Zeleiné Pap Bernadett: hímzés.

A vásári hangulatot a magyarországi és erdélyi népzenei élet jeles képviselői (Üsztürü zenekar, Fazekas Levente, Nyitrai Marianna, Dresh Mihály), a Magyar Állami Népi Együttes tagjai (Borbély Beatrix, Lévay Andrea, Ágfalvi György, Szoboszlai Balázs) mellett Lőrincz Hortenzia és Kovács Norbert emelték igazi népünnepéllyé.

A rendezvény pénteki napján az amerikai jazz ismert szereplője, Chris Potter és a magyarországi jazz élet kiemelkedő személyisége, Dresh Mihály közös koncertje varázsolta el a nagy létszámú közönséget. Szombaton a délelőtti óráktól kora estig az utcai programoké volt a főszerep. A mesterek a számukra felállított vásári sátorsoron tartották bemutatóikat és kínálták portékáikat. A néptáncosok és népzenészek minden órában újabb magyar tájegység táncos és zenei kultúrájából villantották fel a legszebb motívumokat. A táncbemutatókat minden alkalommal rövid közös táncház követte, melyben az érdeklődők is örömüket lelték. A gyermekek számára külön játszó és tánctanító programot is tartottak. Az esti órákban két órás gálaműsor vette kezdetét, melyben színháztermi körülmények között, szerkesztettebb, ünnepélyesebb formában is megjelent a népzene és a néptánc. A gála alatt végigkalandoztunk a teljes magyar nyelvterületen. Különleges színt és minőséget vitt a programba a híres magyar ruhatervező, Madarász Melinda „Meyke” divatbemutatója, melyre helyi magyar hölgyeket kért fel modellnek. A bemutató nagy sikert aratott. A szombati programot hajnalig tartó táncház zárta.

Vasárnap Polgár Éva zongoraművész koncertjére került sor telt házas érdeklődés mellett. A Művésznő Bartók és Liszt darabokat játszott, melyekkel méltóképpen koronázta meg az értékekkel teli hétvégét.

Folkrádió, 2017. szeptember 13.