Folkrádió

„Együttélésben” Kiscsőszön

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület idén harmadik alkalommal szervezte meg az Együttélésben című képzést és kisfesztivált kiscsősz településen. A rendezvény eredeti célja a magyarországi kisebbségek és a határon túli magyarság kultúrájának egy programba ötvözése, ezek összehasonlítása, a kultúrák egymásra hatásának megismerése a táncokon és zenéken keresztül. Az elmúlt két esztendőben nagy sikert arattak a cigány-magyar kultúrára épülő programok. Idén a magyarországi délszláv nemzetiségek és a délvidéki, vajdasági magyarok kultúrája került programra.
Mindkét anyag nagy sikert aratott a képzés résztvevői körében, akik összesen ötvenketten jelentkeztek a hosszú hétvégére (Sopron, Tata, Berhida, Veszprém, Ajka). A képzésen résztvevők korosztályi szempontból főleg az ifjúsági irányba tolódtak, bár többen voltak a felnőtt korúak közül is.

Pénteken este a tököli Kóló zenekar és táncoktatóik érkeztek Kiscsőszre. A táncképzés 17.00-kor kezdődött, 20.00-ig tartott. Ez idő alatt közel húszféle délszláv tánccal ismerkedhettek meg a táncosok, melyek főként lánc-szerű, egyszerűen ismétlődő motívumkincsű folyamatok voltak. A táncokban horvát, szerb és makedón anyagok mutatkoztak meg. A megtanult ismereteket a hajnali négyig tartó táncházban kamatoztathatták a fiatalok, melyet szintén a Kóló zenekar kísért egy rövid koncertet követően.

Szombaton folytatódott az oktatás. Nagy örömünkre a vajdasági Topolya és Óbecse település zenészei, táncmesterei vállalták a tanítást. Kisimre Szerda Anna és Kisimre Árpád mesterek Doroszló táncait és hagyományát mutatták be a képzés résztvevőinek. A táncanyag egyszerűsége ellenére az egész szombati napot érdekfeszítő ismeretátadással töltötték meg, bemutatva a jellemző viseleteket, mesélve az emberekről, a szokásokról és megtanítva a jellegzetes népdalokat.

Vasárnap a délszláv táncok mellett egy anyaországi anyag, mezőföld is előkerült, melynek szintén nagy sikere volt. Ezt a táncot Hahn-Kakas István és Tombor Bea, fehérvári mesterek tanították.

Értékfesztivál

A rendezvény másik vonulata az évek óta egyre nagyobb formát öltő helyi és térségi értékfesztivál volt, mely nagy sikert aratott és a tavalyihoz hasonlóan kiemelt látogatói kört vonzott. Ez a programrész nem csak a szakmabelieknek, hanem a régió kultúra iránt érdeklődő lakóinak is szólt. A programban nem csak népművészet, hanem az értékek széles palettája volt jelen, így kiállítóként és vásározóként jelen voltak a térség kistermelői, megmutatkoztak a különböző szakmai intézmények, cégek, civil szervezetek is. A falvakból összegyűlt civil csoportok a gasztronómiai különlegességeket is igyekeztek felvonultatni, így ételféleségekben is bővelkedett a program.
Bemutatkozó és jelen lévő szervezetek, értékőrzők:
Csöglei Baráti Kör, Kerta Önkormányzata, Somlótája Vadásztársaság, Bakonyerdő Zrt., Élő Forrás Alapfokú Művészeti iskola, Nemzeti Művelődési Intézet, Hagyományok Háza, Közép-Dunántúli Szövetség az Ifjúságért, Soproni Pendelyes Népművészeti Egyesület, Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, Kiscsőszi Értéktár Bizottság, Kovács Tiborné gyógynövény szakértő, Magyar Fogyatékosok Lovas Sportszövetsége, Kézműves mesterek.
A kiállítók számára sátorrendszert építettünk, így a rendkívül mostoha időjárás sem tudta megakadályozni a sikeres megvalósítást. Természetesen igyekeztünk magas színvonalú kulturális programmal is megtámasztani a rendezvénysorozatot. Pénteken este 20.30 perctől Gryllus Vilmos és Gryllus Dániel, illetve az Első Pest Rackák közös koncertjére került sor. A koncert anyaga egy új, közös program eredménye, melyet kiscsőszön mutatott be először ez a formáció, a közeljövőben pedig a Művészetek palotájában lesz a budapesti bemutatkozás. A közös előadás után a Rackák újabb koncert formájában játszották el népzenei koncertjüket, mely hatalmas sikert aratott a zsúfolásig megtelt sátorban.

Szombaton a térség kulturális csoportjai szerepeltek a sátor színpadán. Délután 17.00-tól mutatkozott be a helyi gyerekekből szerveződött Hunyorgók bábcsoport, majd a Kiscsőszi Ifjúsági Táncegyüttes. Ezt követte Veszprém megye három kiemelkedő néptáncos közössége, a Gerence Néptáncegyüttes, a Homokbödöge Táncegyüttes és az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, az este koronájaként a magas színvonalú műsorairól ismert Dunántúl Népi Kommandó mutatta be másfél órás műsorát. A programot ismert népzenészekből verbuvált kiváló zenekar kísérte (Németh Dénes hegedű, Horváth Attila hegedű, Mester László brácsa, Mihálydeák Barna bőgő). Ez a Banda húzta a majdnem világosodásig tartó táncház muzsikáit is.

Vasárnap a családok napján a képzés mellett a húszéves jubileumát ünneplő Fláre Beás Zenekar tartott nagy sikerű koncertet, mely méltóképpen koronázta meg a hétvégét. A jelen lévő Soproni Pendelyes és a Fajkusz Banda további két napot maradt Kiscsőszön, szakmai továbbképzés céljából, így a programsorozat öt naposra bővült.

Folkrádió, 2017. szeptember 22.