Folkrádió

Járd ki lábam, járd ki most! Nem parancsol senki most!

Dévaványa Város Önkormányzata és a Dévaványai Folkműhely Egyesület a hétvégén hetedik alkalommal rendezte meg a Kádár Ferenc Országos Népzene és Néptáncversenyt. A verseny névadója a település szülöttje Kádár Ferenc, aki mestere volt a furulya faragásának valamint egyedülálló hibátlansággal játszott nádsípon. Ennek tökéletes megszólaltatásáért 1958-ban elsők között kapta meg a Népművészet Mestere címet.

A versenyre olyan alapfokú művészeti iskola, együttes, egyesületi csoport vagy éppen szólista nevezhetett, akinek nincs felsőfokú szakirányú végzettsége.
Számos, az ország határain kívül eső településről is érkeztek autentikus muzsikusok, énekesek és néptáncosok a Békés megyei városba, hogy bemutathassák ismereteiket, annak újraalkotását, és megmérettessék magukat olyan neves szakmai zsűrik előtt mint Birinyi József népzenekutató és népzenész, Mackó Mária Prima-díjas népdalénekes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, illetve Kökény Richárd Harangozó Gyula-díjas, ,,Örökös Aranyasarkantyús” táncos, koreográfus.
A két napos rendezvényen népdal, néptánc és népi hangszeres kategóriákban volt lehetőségük megmérettetni magukat a versenyzőknek. A szombati napon párhuzamosan zajlott a népzenészek és népdalénekesek versenye, majd vasárnap a néptáncosok mutathatták be tudásuk legjavát.

A Dévaványai Általános Művelődési Központ termei és színpadai színültig megteltek a versenyzőkkel, kísérőkkel és az érdeklődőkkel, hiszen az idei évben a látogatottság rekordot döntött, mindkét nap elérte az ezer főt. Az udvaron felállított rendezvénysátorban a Dévaványai Hagyományőrző Nők Egyesülete sütötte a helyi receptúra alapján készült kürtős kalácsot és lekváros kiflit, emellett szomjoltókkal is kedveskedtek a Folkkocsma vendégeinek, akik kivetítőn kísérhették figyelemmel a színpadokon zajló versenyprogramot, illetve szemezgethettek a helyi és környékbeli kézművesek termékeiből.

A verseny célja, hogy évről-évre olyan fórumot biztosítson a részvevők számára, amely egyaránt helyet ad a műkedvelőknek valamint a professzionális szinten tanuló versenyzőknek az évszázadok alatt kialakult népművészeti kincsek továbbörökítéséhez, legértékesebb elemeinek hagyományhoz hű megőrzésének.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2017. november 19.