Folkrádió

Fesztivál tiszteleg Halmos Béla előtt

A szülei gyulai születésűek, ő maga ugyan nem itt látta meg a napvilágot, mégis mindig azt mondta: Gyulán hagyta a fél életét, amikor 18 évesen Budapestre költöztek. Idén lenne 71 éves Halmos Béla, akire fesztivállal emlékeznek a hétvégén, Gyulán.

A Halmos család egykori, Ecsedi utcai házán levő emléktábla megkoszorúzásával kezdődik a kétnapos programsor, ami emlékező előadással, s természetesen koncertekkel, táncházakkal idézi fel a hazai táncházmozgalom egyik elindítójának szellemiségét.
A népzenész, népzenekutató édesanyjának és édesapjának családja is gyulai. Építészmérnök édesapja nem kapott állást Gyulán, ezért Szombathelyre pályázott. A Halmos család öt gyermeke felváltva született hol Szombathelyen, hol Gyulán, ahol éppen laktak. Béla negyedikként jött a világra, ő épp Szombathelyen.

Egy 2008-as cikkben felidézte, hogy a Halmos család 1963-ban Budapestre költözött, de a gyulaiságuk megmaradt. Megvan az Ecsedi utcai fél ház is, ide járnak vissza nyaralni. — Gyulán hagytam a fél életemet, amikor 18 évesen Budapestre költöztünk – emlékezett Halmos Béla.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2017. december 5.