Folkrádió

Bartina, immár nagyfilmen

Életem a tánc, szerelmem a Bartina. Ezzel a címmel készít egész estés dokumentumfilmet Kindl Gábor a több mint fél évszázada működő néptánccsoportról. Mint mondta, a téma adja magát, a Bartinát útjára indító tanúk pedig szerencsére köztünk vannak, így megoszthatják emlékeiket a közönséggel.

– Szabadi Mihály és Matókné Kapási Julianna személye köré építjük fel a filmet – mondta Kindl Gábor, aki rendezője és forgatókönyvírója a leendő alkotásnak. – Ezen két ikonikus alak, egyrészről mint alapító, koreográfus, másrészről az együttesbe fiatalon, kezdő néptáncosként bekerülő későbbi művészeti vezető élettörténetén keresztül mutatjuk be a csoportot. Mindkettőjük életének meghatározó része a néptánc és az elvitathatatlan érzelmi kötődés a Bartinához. Jula és Misi bácsi visszaemlékezéseiből megismerjük az együttes történetét, hazai és külföldi sikereit, valamint a néptánc népszerűsítésében és az utánpótlás nevelésben betöltött úttörő szerepüket.

A filmben természetesen megszólalnak egykori és mai táncosok, koreográfusok, oktatók. A stáb kamera elé invitálja mindazokat, akik egykor segítették a tánccsoport magas színvonalú, kiemelkedő művészeti tevékenységét, illetve ma is erősítik a jellegzetes Bartina érzést.

– A hetvenes-nyolcvanas éveket felidéző Szekszádi Retro huszonöt-huszonhat órányi anyag árán készült el – folytatta Kindl Gábor. – A Bartina esetében legkevesebb ugyanekkora mennyiségű anyaggal számolunk. Ebből lesz azután a mozivászonra kerülő másfél órányi film. A bőség zavarával kell küzdenünk, ugyanis nemcsak rengeteg visszaemlékező segíti munkánkat, hanem a szinte a kezdetektől ránk maradt, archív fotóanyag, majd később mozgókép. Egyébként december 9-én, a Bartina Karácsonyváró műsorán már el is kezdődött a forgatás. Jóllehet a csapatot már számtalanszor láttam fellépni, most a színfalak mögött lehettem tanúja a gépezet tökéletes működésének. Elképesztő élmény volt, ahogyan háromszáz fiatal percre pontosan azt tette, amit kell, bizonyítva azt az erőt, szervezettséget és összefogást – mindezt megtetézve a művészi hatással –, ami a Bartina sajátja. Elementáris erőnek lehettem részese. Azt talán nem is kell hangsúlyoznom, hogy miután kiváló együttesről van szó, nem lehet másmilyen a csapatról készült film sem.

Az alkotás a tervek szerint jövőre, a nyár végére készül el, díszbemutatója szeptember 12-én, szerdán 19 órától lesz a Babits Mihály Kulturális Központ színháztermében.

TEOL – Tolna megyei hírportál, 2018. január 1.