Folkrádió

Meglepő levél érkezett Kínából Békésre

A közelmúltban egy meglepő, nem mindennapi levél érkezett Mahovics Tamás, a békési Belencéres Néptáncegyüttes művészeti vezetője részére, melyben a kínai Sanghajba invitálták az együttest.

A meghívás a szeptember 13-19. közötti Sanghai Turisztikai Fesztiválra szólt, névre szólóan az együttes vezetőjének címezve. A levelet egy kínai hölgy, Rose Zhao, a kínai fesztivál szervezője írta, és mint megfogalmazta: nagy megtiszteltetés lenne számukra, ha vendégül láthatnák a Belencéres Néptáncegyüttest.


Feltételezhetően a békési vezető elérhetőségét egy bolgár szervezőtől kaphatták. A Belencéres 2017. júliusában részt vett a „Múzsák” Nemzetközi, Ifjúsági, Összművészeti Fesztiválon Bulgáriában, ahonnan a tánc szekció fődíjával tértek haza. A versenyző országok között ebben a kategóriában ugyan kínai indulók nem voltak, viszont összművészeti fesztivál lévén a következő héten kínai filmek, szobrászművészeti alkotások is versenybe szálltak, s képviselőjük már jelen volt a Belencéres Néptáncegyüttes sikeres bemutatkozásakor is.

A sanghaji fesztiválon mintegy 34 nemzet táncosai, zenekarai mutatkoznak be, a programban a város főutcáján menettánc, fakultatív programok és gálaműsor is szerepel. Közvetlenül 5000 ember vonnak be az eseménybe, televízión keresztül viszont 5 millióan kísérhetik figyelemmel az eseményeket. A békési delegáció 37 fővel képviselteti magát, köztük Izsó Gábor polgármesterrel, akinek a szervezők jóvoltából a fesztivál ideje alatt lehetősége nyílik az ottani polgármesterrel találkozni egy jövőbeli testvérvárosi kapcsolat kialakításának reményében.

A csoport nagy izgalommal készül az utazásra, jelenleg támogatók és utazási irodák megkeresése zajlik, mert bár a csoport tagjainak a kínai tartózkodás ingyenes, az útiköltségüket maguknak és a Belencéres Néptáncegyüttesért Egyesületnek kell állnia. A bemutatkozások mindannyiszor élőzenei kísérettel történnek, aminek költségét szintén az egyesület állja, ahogy Izsó Gábor polgármester és a békési önkormányzat is hozzájárul a megvalósításához.

P. G.

BEOL - Békés megyei hírportál, 2018. február 8.