Folkrádió

Farsangi Folkkocsma és Táncház Beregszászban

A Sodró együttes és a Kárpátalja Kulturális Örökségének és Népi Hagyományainak Megőrzéséért Társadalmi Szervezet február 8-án a Rákóczi Főiskolán különleges farsangi folkkocsmával várta a táncos kedvű fiatalokat, időseket egyaránt. A Kárpátalján nagy sikernek örvendő mozgalom idén immár a negyedik évadát kezdte meg.

A megjelenteket Váradi Enikő, a rendezvény főszervezője köszöntötte. Kiemelte, hogy fontos ez az alkalom, hiszen összehozza a közösségeket, és emellett a kárpát-medence legkiválóbb zenészei és táncosai által ismerhetjük meg a népzenei és néptánc kincsünket.

A megnyitót követően a budapesti Kincső néptáncegyüttes produkcióját láthattuk. A különböző tájegységek népviseleteibe öltözött fiatalok előadásában székelyföldi, kalotaszegi, szatmári táncokban gyönyörködhettünk. Az együttest Galát Péter, a Magyar Állami Népi Együttes Örökös tagja mutatta be. Elmondta, hogy céljuk az érdeklődőkkel megismertetni a magyarság hagyományos tánckultúráját.

Az előadások szüneteiben lehetőség nyílt egy kis bor és sajt kóstolás mellett a jóízű beszélgetésekre is. A táncház jó hangulatáért a Sodró együttes tehetséges fiataljai feletek.

A program szakmai koordinátora a Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja volt, fő támogatója pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola volt.

Kurmay Anita

Kárpátinfo, 2018. február 13.