Folkrádió

Zöldágazó néptáncosok köszöntötték a tavaszt Badacsonytördemicen

A Tördemic Néptáncegyüttes tagjai immár hetedik éve zöldágaztak húsvétvasárnap délelőtt, hogy éltessék a település hagyományát.

A tavaszt köszöntő népszokást egykor a Tapolcai járás 23 településén éltették, mára csak néhány községben láthatjuk.


A táncegyüttes által bemutatott zöldágazás koreográfiájának egy része helyi gyűjtés, a vonulós játékot pedig a vigántpetendiektől vették kölcsön, akiknél egyébként szintén máig él a hagyomány. A zöldágazást régen is többnyire húsvétkor tartották, legfeljebb rossz időben tették át pünkösdre. A játékot megnézni akkoriban messzi vidékekről is érkeztek akkoriban legények, hogy választhassanak az itteni lányok közül.
A tördemici hagyományt Kerényi György gyűjtötte egy helyi idős nénitől, a néptáncegyüttes vezetője, Szabó Csaba pedig visszahozta és vezetésével játsszák az együttes tagjai.

A táncosok a badacsonylábdihegyi Római úton vonulnak végig minden évben, a Szent Ignác kápolna elöl indulva a Szent Mihály római katolikus templomig, hogy a misére érkezők is láthassák a játékot. Menet közben bárki csatlakozhat az éneklőkhöz, és meg-megállva a táncosokhoz, akik párválasztó játékokat is bemutatnak a zöldágazás során.

Tóth B. Zsuzsanna

Veszprém On-Line, 2018. április 1.