Folkrádió

VI. „Húzd keresztül...” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiválja

Hatodik alkalommal került sor a „Húzd keresztül...” Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Fesztiváljára Székesfehérváron. A Művészetek Házában tizenegy megyei és megyén túli együttes lépett színpadra. A rendezvénnyel A Táncház Napja országos rendezvényhez is csatlakozott városunk.

A fesztivál célja, hogy az országban működő gyermek és ifjúsági néptáncegyüttesek, különböző korosztályok és táncműhelyek bemutatkozhassanak egymás és egy szakmai grémium előtt.

A szakmai zsűri tagjai ismert koreográfusok voltak: Furik Rita, Sikentáncz Szilveszter és Majoros Róbert. A megmérettetésen elnyerhető minősítési fokozatok: arany, ezüst, bronz és kiemelt arany; a zsűri fesztiváldíjat és koreográfiai díjat is odaítél a nap végén.

A megnyitón Brájer Éva alpolgármester kiemelte, hogy táncainkban benne van hosszú évszázados történelmünk, éppúgy, mint örömeink, bánatunk.

Magyar néptáncot nézni bárhol a világon hihetetlen érzés, elképesztő erő az, ami a színpadon van, hozhatnék erre sok-sok példát. De van ennél sokkal fontosabb, amit a személyes életemből tudok, és annak idején gyerekként fel sem mértem: hogy mit jelent az, amikor az ember ebben a tudásban, képességben, örömben megmerítkezhet. Gyerekként nem fogjuk fel, és fiatalként sem talán, hogy az egész életünket meghatározza az, hogy néptánccal nőhettünk fel. Hogy mennyire tudja az ember helyén kezelni a dolgokat az eszével és helyén érezni a dolgokat a szívével. Talán nem is tudtam akkor, mit jelent megismerni egy Halmos Bélát egy Sebő Ferencet és mit jelent Tímár Sándorral táncolni, de ma már tudom. - fogalmazott megnyitó beszédében Székesfehérvár alpolgármestere, aki kiemelte azt is, hogy azok a szülők, akik elküldték gyermekiket néptáncolni a legjobbat tették velük, amit csak tehettek, mert ezáltal megismerhetik a magyarságot és a mai magyar néptáncot.

A VI. „Húzd keresztül...!” fesztivál közreműködőinek részvételével délután mintegy háromszáz népviseletbe öltözött ifjú táncos indult el énekszóval a Zichy ligeten és a Fő utcán keresztül, hogy a Városház téren együtt ünnepeljék A Táncház Napját a fehérvári közönséggel.

A Kákics zenekar muzsikájára indult a közös tánc az Országalma körül, amelyhez többen csatlakoztak a fehérvári járókelők közül is. A fergeteges össztánc után muzsikálva, énekelve vonultak vissza a résztvevő táncosok a Művészetek Házába a fesztivál eredményhirdetésére, a velük együtt vonuló közönség pedig a Táncházban folytathatta az ünneplést.

Este a Kákics zenekar moldvai táncháza szórakoztatta a résztvevőket, majd a Pesovár Ferenc-díj átadása következett. Az idei évben a Kákics zenekar tagja, Lendvai Tibor vehette át az elismerést, aki a doromb, duda, furulya, tekerőlant és tilinka mestere. A díjátadást táncházi követte, kifulladásig.
A Táncház Napját május egyik hétvégéjén rendezik meg immár hat éve, annak tiszteletére, hogy négy amatőr táncegyüttes, a Bartók, a Bihari, a Vadrózsák és a Vasas részvételével, 1972 tavaszán a Sebő együttes élő zenéjére rendezték meg az első budapesti táncházat, és ezt követően indulhatott el a táncházmozgalom. 2012-ben a Hagyomány Háza Baráti Köre – Halmos Béla kezdeményezésére és tevékeny szervezőmunkájával – a városi táncházmozgalom elindulásának negyvenéves évfordulóján egész napos, nagyszabású szabadtéri eseményt szervezett. A rendezvény sikerességét jól bizonyítja, hogy azóta, az egyik májusi hétvégén minden esztendőben országszerte megszervezik A Táncház Napját.

szekesfehervar.hu, 2018. május 5.