Folkrádió

Hagyományőrzésért kapott díjat a szabadszállási néptáncpedagógus

Idén hárman vehették át a Jászkunság hagyomány­őrzéséért díjat a Jászkun Redemptio Emléknapján, Jászberényben. Egyikük a szabadszállási Hofmaiszter Anikó néptáncpedagógus, az Ezüst Kopogók Néptánc Együttes vezetője.

A Jászkun Kapitányok Tanácsa 2014-ben alapította a Jászkunság hagyományőrzéséért díjat. A kitüntető címmel járó oklevelet és Győrfi Sándor szobrászművész plasztikáját idén hárman kapták meg.

A kiskunkapitányok szavazata alapján Hofmaiszter Anikó néptáncpedagógus, a nagykunkapitányok javaslata alapján dr. Barna Gábor néprajzkutató, a jászkapitányok döntése szerint pedig dr. Selmeczi László régész vehette át a rangos elismerést. A kitüntető díjakat Borbás Ferenc jászkun főkapitány adta át.

– Több mint harminc éve, 1983-ban kerültem kapcsolatba a néptánccal, valójában egy közösséghez való tartozás szándéka által vezérelve – mondta el Hofmaiszter Anikó. – A néptánc az életem meghatározó része lett olyannyira, hogy műkedvelőből táncos és oktató lettem. 2012 elején kezdtem néptáncot tanítani, akkor azt hittem, meg tudom váltani a világot. Azóta másképpen látom a valóságot. Abban viszont kitartok, hogy a néptánc csodákra képes a művelői között, és egy jól sikerült összeállítás a közönséget is el tudja varázsolni. Az utóbbit talán csak egy kis időre, a gyakorlóit viszont egy egész életre – vallott magáról Anikó.

Fontosnak tartja, hogy a magyar néptánc és népi kultúra iránti érdeklődést elmélyítsem a gyermekekben, fia­talokban. A táncokon keresztül ismerjék meg hagyományainkat, a magyar nép táncait, lépésanyagát, énekeit, jellegzetességeit, stílusát. Véleménye szerint a néptáncot élővé kell tenni a gyermekek számára, hogy ne csupán koreografált színpadi produkciót tanuljanak, hanem elérjék, hogy a gyermekek életformájának részévé váljon.

– Nagyon meglepődtem, hiszen nem számítottam a kitüntetésre. A díjra Sövény Sándor kiskunkapitány jelölt, aki végigkíséri és elismeri munkámat, melyet a néptánc és a hagyományőrzés terén végzek. A Jászkunság hagyományőrzéséért díj nagyon nagy megtiszteltetést jelent számomra, hiszen nagyon jó érzés, ha az ember munkáját elismeréssel díjazzák. Sok erőt tud adni a folytatáshoz. A díj egy egyfajta visszajelzés, ami azt jelenti számomra, hogy igenis van értelme és másoknak is sokat jelent az, amit csinálok.

Fejlődni szeretne minden tekintetben. Szakmai programok, csoportok repertoárja, viselettár, de mindenekelőtt a közösség megtartása a célja, hiszen ebben rejlik a siker titka – osztotta meg terveit Hofmaiszter Anikó.

Gulyás Sándor

BAON, 2018. május 15.