Folkrádió

A Kalász Banda klippremierje

A Kalász Banda klippremierje itt és most: Magyarpalatkai dojna, csárdás és szökős

Kalász Máté prímás 2017 januárjában alapította meg zenekarát, a Kalász Bandát. Az együttes első lemeze, a Dúzs 2017 tavaly ősszel jelent meg a Fonó kiadásában. A népzenei albumon mezőségi (palatkai, széki, Sajó-menti és buzai), moldvai és szatmári muzsikák hallhatóak. Magyarpalatkai dojna, csárdás és szökős címen az egyik dalból klipet forgatott a banda, melynek premierjét láthatjátok itt és most, a Kultúrparton! A pázmándi Bálint Borárium és a Fonó Budai Zeneházban forgatott videóban a zenekar 4 tagján kívül, közel 20 táncospár is közreműködött, hamisítatlan táncházas hangulatot teremtve.

Tavaly nyáron a lemez felvételére is speciális helyszínt keresett a zenekar, végül egy Tolna megyei tanyára költöztek ki. „Az valami csoda volt. Mindentől elzárva vettük fel, senki nem zavart minket, teljesen a zenére tudtunk koncentrálni.” – meséli a zenekar vezetője. Kalász Máté szerint az albumot megtölteni egyáltalán nem volt nehéz, hiszen rengeteg olyan muzsika van, amit el szerettek volna játszani. A dilemma sokkal inkább akörül forgott, hogy kizárólag a szívükhöz legközelebb álló mezőségi zenék kerüljenek-e rá. Végül úgy döntött, hogy legyen változatosabb az anyag. „Azért vetettem el azt a koncepciót, mert a mezőségi zene nagyon nehéz. Egy órán keresztül fenntartani azt a rezgést, izgalmat – nem éreztem úgy, hogy erre kész van már a csapat, ehhez még jobban össze kell szoknunk. Meg persze a mezőségin kívül is van sok zene, amit nagyon szeretünk játszani.”

8 zenész és 3 táncos működött közre a lemezfelvételen, de egyáltalán nem jellemző, hogy valamennyien egyszerre szólalnának meg, inkább duó és trió felállások hallhatóak. Az akkori formációhoz képest történt egy tagcsere a zenekarban: a lemezfelvételen még Bognár András állt a nagybőgőnél, a klipben pedig már Molnár Péter tölti be ezt a szerepet.

A klipforgatás, mint olyan, egyébként gondolkodóba ejtette a zenekart. „Nagyon veszélyes zóna, nekünk népzenészeknek még nincs rutinunk benne. A népzene, néptánc mostanában egyre nagyobb fórumot kap. Elkerülhetetlennek látszik, hogy népzenei klipek szülessenek, de ez még gyerekcipőben jár. A népzenéről alapjáraton a régi dolgok jutnak eszünkbe, ez pedig egy modern eszköz.”

Kezdetben ő maga is idegenkedett az ötlettől: „Én a népzenének a maradi részéhez tartozom, nem nagyon szeretek újítani. Végül mégis arra jutottam, hogy ez akár egy jó fóruma is lehet a népzenének.”

Máté úgy volt vele, ha bevállalják a klipet, akkor az legyen rendhagyó. Nem az úgynevezett populáris elemekre helyezték a hangsúlyt, a klip 12 perces terjedelme is arra utal, hogy meg kell dolgozniuk a nézőknek az élményért. A három rész (dojna, csárdás, szökős) azonban olyan elválaszthatatlan egészet alkotnak, melyek által a zenekar a népzene mély bugyraiba képes elvezetni a közönséget.

„A klip koncepciója személyes élményemből fakad. Tizenéves koromban voltam egy Tükrös táborban, délután aludtam egyet, és az álomból palatkai zene ébresztett. Csak nagyon halkan hallottam és elindultam a hang irányába. Másnapos voltam, irtózatosan meleg is volt, ezért nagyon rosszul éreztem magam. Lassan kezdtem el lépkedni és a fa alatti árnyékban megtaláltam a palatkai zenészeket, akik dojnákat zenéltek. Mindenki síri csönden hallgatta őket. Igazi varázslat volt, ami egyre ritkább manapság. Az az érzés volt a kiindulópont, amit akkor átéltem.”

A klipben nem sokat látszódik a zenekar tagjainak arca, ennek is megvan a maga története:

„A 90-es évek gyerekeként én sokáig csak kazettákon hallgattam a gyűjtéseket. Kevés gyűjtéshez jutottunk hozzá és azokat nagyon sokszor meghallgattuk. Ahogy egy könyvet elolvas az ember és elképzeli a szereplőket, így voltam én is a zenekarokkal. Ezért szerettem volna, ha a klipben is a zenére helyeződik a hangsúly, nem pedig a zenészekre.”

A lemez a Fonó webboltjában kapható, terjesztőknél és digitális formában is beszerezhető.

KultúrPart, 2018. május 31.