Folkrádió

Pirinyó Tilinkók, avagy a néptánc szerepe napjainkban

Az „Óvodás Gyermekekért”Alapítvány sikeresen pályázott az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt és támogatott Nemzeti Tehetségprogram részeként „A hazai és határon túli óvodai tehetség kibontakoztató” programra, amelyet a Katica Óvodában valósítottak meg Pirinyó Tilinkók elnevezéssel tavaly szeptembertől. Lapunk a pályázat záró-rendezvényére látogatott el, ahol a gyermekek közel egy órás ízelítőt adtak a szülőknek és az érdeklődőknek felkészültségükből.

– Az intézmény Táltos Tehetségpontja 850.000 forint támogatást kapott, amellyel különböző zenei cd-k, hangszerek, könyvek, mozgásfejlesztő játékok és néptáncos ruhák beszerzésére volt lehetőség – számolt be lapunknak Marton Lívia műhelyvezető népi tánc és hagyományőrző mesterpedagógus, akitől azt is megtudtuk, hogy a tehetséges apróságok hetente egyszer 30 perces foglalkozásokon is részt vehettek a program részeként, hogy elsajátítsák a néptánc alap motívumait és megismerkedjenek a magyar népi játékokkal.

Az óvodásokkal Marton Lívia mellett Máhr Judit óvónő és Farkasné Püschl Ildikó pedagógiai asszisztens foglalkozott. Céljukat láthatóan elérték a tehetségpont munkatársai, hiszen sikerült a múlt szerepének elmélyítése a jelenben, a nemzeti identitástudat megőrzése és a népi kultúra gyökereinek, szokásaink átadása a népzene segítségével az apróságoknak, akik a régi szokásokkal, hagyományokkal és népi eszközökkel is megismerkedtek a „tanév” során.

A pályázat lehetőséget biztosított továbbá arra, hogy októberben ellátogassanak Kiscsőszre az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesülethez, ahol megtekintették az Interaktív Faluházat, megismerkedtek a falusi élettel és közösen táncoltak az aranysarkantyús néptáncossal, Kovács Norbert „Cimbivel”. A népi kismesterségek közül kipróbálták a szövést, nemezelést. Ellátogattak a helyi Zeneiskolába, a magyarpolányi Tájházba, Veszprémben pedig a Laczkó Dezső múzeumban egy múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt.

A program záró-rendezvényén a meghívott vendégeknek és szülőknek tartottak
bemutatót, ahol az elsajátított tánclépéseket, énekeket és népi szimbólumokat elevenítették fel. A Pirinyó Tilinkóknak azonban nem ez volt az első sikeres fellépésük, szerepeltek ugyanis már Padragkúton a Mindenki karácsonya programban és az Idősek Otthona lakóit is meglepték karácsonykor. Február végén egy kiszézős műsorral örvendeztették meg családjaikat, ezúttal pedig az egész éves tudásukat összegezték motívumtapsolással, ugróiskolázással, kendős tánccal, egy teljes tánckoreográával és a szülőkkel való közös tánccal.

Szántó Renáta

Ajkai szó, 2018. június 5.