Folkrádió

30 éve alakult a Csík Zenekar

Idén ünnepelheti megalakulásának 30. évfordulóját a magyar népzenei élet kiemelkedő szereplője a Csík Zenekar. Ebből az alkalomból ünnepi koncertet adnak majd Kecskemét főterén a Múzeumok Éjszakáján.


Munkásságuk első két évtizedében az autentikus népzenei kincs megismerésén, tanulásán, táncházaikban és a táncegyüttesekkel közös produkcióikban pedig ennek továbbadásán dolgoztak. Ez a népzenei kincs segítette későbbi munkájukat is, hiszen az utóbbi évtizedben miközben megőrizték kötődésüket a magyar népzenéhez, az igényesen kiválasztott populáris dallamokat tökéletesen simították bele a magyar népzene szövetébe. Tették ezt úgy, hogy nem rettentek vissza az alternatív rock, a jazz, vagy éppen a komolyzene műfajától sem.

Közösségformáló dalaikat őszinte szeretettel, egy emberként énekli közönségük, életművük több generációt szólított meg. Ezt igazolja a szakmai közönség több kiemelkedő díjazása is, hiszen többek között Kossuth-díjjal, Magyar Örökség díjjal és Príma Primissima díjjal ismerték el munkájukat. Lemezeik rendre platina- illetve aranylemezek: mindez bizonyság arra, hogy a magyar zenetörténetben új korszakot nyitva, széles közönséggel kedveltették meg a magyar népzenét.

Minden bizonnyal ez fog történni 2018. június 23-án - a Múzeumok Éjszakáján - este 8 órakor Kecskemét Főterén is. Ahol az immáron 30 éves Csík zenekar ünnepi koncertre várja kecskeméti közönségét. Olyan jeles előadóművész közreműködőkkel, mint Kiss Tibor a Quimby zenekar frontembere, Fitos Dezső Társulatának profi táncosai és a Kecskeméti Szimfonikus Zenekar kamarazenekara.

(M)

Gong Rádió, 2018. június 6.