Folkrádió

Fél évtizede szól a kabai „Mennykő”

A „Kipattant a Mennykő-virág” című est – a Magyar Kultúra Lovagja, Gyönyörű Zsigmond konferálása mellett – elsősorban jókedvet, vidámságot jelentett az itt táncoló gyerekeknek, akik meg is mutatták, mit tudnak ebből a szép, hagyományőrző táncból, s mit is jelent számunkra a néptánc. Mindezt a Kedves zenekar kíséretével tették.

Dr. Sáska Sándor alpolgármester, Bodó Sándor országgyűlési képviselő, államtitkár és Pajna Zoltán a megyei közgyűlés elnökének társaságában méltatta a nagyszerű közösségformáló kezdeményezést, amely mára a város egyik meghatározó egyesületévé nőtte ki magát.

Gyarapodnak, fejlődnek
– Öt éve huszonhárom fő kezdett el néptáncra járni. Ma öt csoportban kilencvenen táncolnak, emellett ének és citeracsoport is működik. Nagyszerű közösségé formálódtunk – vette számba történelmüket Sári Melinda Katalin, az együttes vezetője, egyesületi elnök. Céljuk, azon túl, hogy együtt legyenek és mozogjanak, az autentikus néptánc és népzene szeretete, népi hagyományaik megélése a hétköznapi életben.

A rendezvény volt hivatott bemutatni ez elmúlt időszak munkáját, a gálán csak az együttes tagjai szerepeltek, tizenhat műsorszámban. Egyedül a Szélrózsa Néptáncegyüttes szenior csoportját hívták meg, hiszen ők is kabaiak. Úgy gondolták, idén a helyi néptáncosok népesítik be a színpadot.

Ovisoktól szülőkig ropják
Az elmúlt öt év alatt öt csoportra duzzadt az együttes. A Csücsök csoportban óvodás gyerekek járnak, létszámuk 14 fő. A Hajnal csoport első és második osztályos gyerekek, 18 fővel. A Köves csoport szintén 18 fős, és harmadikosoktól ötödikesekig járnak ide. E felett a középiskoláig a 24 fős Csillag csoport szolgálja az ifjak fejlődését. A példamutatás szép megnyilvánulása pedig a néptáncos gyerekek szüleiből verbuválódott Mennydörgő csoport, amely jelenleg 11 tagot számlál. A Köves énekcsoportban 11, a Tücsök citeracsoportban pedig 7 fő szerepel. Ráadásul a környező településekről is vannak már érkezők: Hajdúszoboszlóról négyen, Bárándról hárman, Tetétlenről pedig öten járnak át táncolni.

– Marján László –

Helyben táncolhassanak
– Kezdetben azt volt a cél, hogy a gyermekem helyben táncolhasson, s ne kelljen neki mindig Földesre átjárnia, mint nekünk – mesél az indulásról Sári Melinda Katalin, aki három csoportban tanítja is a táncot. Ez olyan jól sikerült, hogy azóta ilyen sokan lettek. Mára az lett a cél hogy minél több gyermeket megszólítsanak, s egy olyan közösséget fejlesszenek, ahová jó tartozni, s táncoljanak, mozogjanak, énekeljenek!

Hajdú Online, 2018. július 6.