Folkrádió

A Kárpát-medencei kézművesség ünnepe a Budai várban

Idén augusztus 17. és 20-a között 32. alkalommal változik a Budavári Palota a kézművesek legnagyobb Kárpát-medencei ünnepévé. A Mesterségek Ünnepén idén is közel 1000 kézműves mesterrel, több száz fellépővel, egész napos színpadi programmal, mesterség bemutatókkal, a kézműves gasztronómia remekeivel, és népi játszóházakkal várják a látogatókat. Több, mint 800, Kárpát-medencében élő magyar és 150, a világ különböző részéből érkezett mester látványműhelyeiben megismerkedhetnek a szakmák rejtelmeivel, találkozhatnak sok különleges mesterség képviselőjével. Érkeznek mesterek Iránból, Kínából, Mongóliából, Üzbegisztánból, Kirgizisztánból, Tádzsikisztánból, Türkmenisztánból és Kazahsztánból. A Mesterségek Ünnepe egy olyan, határokon átívelő rendezvény, ami a legjelentősebb találkozási helye a Kárpát-medencében élő kézműveseknek.
A látogató itt úgy érezheti magát, mintha kiszakadva a mindennapokból egy középkori forgatagba csöppent volna, ahol egyedülálló népi kézműves örökségünket csodálhatja és vásárolhatja meg. A rendezvényen ki is lehet próbálni a mesterségeket, közel 100 műhelyben tekinthet be a közönség a mesterségek műhelytitkaiba.
Kiemelt téma a népi mesterségek egyik legősibb ága, a szövés és a fonás. Erdélyből még a gyári termékek sem tudták teljesen kiszorítani a paraszti szövőszékeket, s még mindig akad falusi ház, ahol – főleg télen – csattog az osztováta. A Mesterségek Ünnepe szövő műhelyeiben bemutatják a népi szövés és fonás sokszínűségét, és formagazdagságát. Megismerkedhetnek a kenderfonás fortélyaival, a szövőszéken való szövéssel, a szalag-, és a szőnyegszövéssel, de lesz rokkán fonás és hajfonás is.
A Mesterségek Ünnepe az év kihagyhatatlan családi fesztiválja, ahol idén a Családok éve tiszteletére még nagyobb hangsúlyt kapnak a családi programok. Igazi közösségi élmény lesz kipróbálni a régmúlt idők tevékenységeit idéző mesterségeket és népi játékokat. A fesztivál látogatói idén is igazi örömünnepre, felhőtlen játékélményre számíthatnak.
A Családok éve tiszteletére bemutatkoznak olyan, több generációs kézműves dinasztiák, ahol máig élő módon történik a hagyomány átadása. A három generációs csizmadia család mellett különleges élményt kínál a több száz éve működő győri kékfestő dinasztia műhelye, és Erdélyből is érkeznek több generációs kézműves dinasztiák, megismerkedhetnek többek között szalmakalap készítő, kovács és kalapkészítő családi műhellyel is.
A színpadi programok között minden korosztály talál kedvére valót, a több száz fellépő mellett igazi fesztiválhangulat, vásári kavalkád várja az érdeklődőket a nyár egyedülálló hangulatú népművészeti fesztiválján, a Mesterségek Ünnepén!

Folkrádió, 2018. augusztus 3.