Folkrádió

Vásár és vigasság az Óváros téren – Családi programok

Egész napos nép- és iparművészeti kirakodóvásár, illetve családi program fogadta mindazokat, akik vasárnap ellátogattak az Óváros térre.

Idén is megrendezte az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központ a Veszprémi Vigasságokat az Óváros téren, ahol fazekasok, fafaragók, bőrdíszművesek, kosárfonók kínálták portékáikat a vasárnapi kirakodóvásárban, ahol a szőttesek, kések, csizmák, ékszerek mellett gyerekjátékok közül is válogathattak a látogatók.

A vásárt kísérő programok a Veszprém–Bakony Táncegyüttes és a Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes közös produkciójával kezdődtek el a városháza előtt. A két táncegyüttes egy közös produkció keretében bemutatót tartott a Veszprém környéki és az erdélyi néptáncokból is. A Veszprém–Bakony Táncegyüttes főként a Mezőségről, Kalotaszegről, a Székelyföldről, Maros mentéről származó összeállításokat mutatott be, majd a megyei tánckincsből táplálkozó Veszprémi Gerence Hagyományőrző Néptáncegyüttes Szentgál, Dörgicse, Vászoly, Pécsely, Borzavár táncait mutatta be, a közönség így elsősorban csárdásokat, ugrósokat, kanász-, illetve juhásztáncokat láthatott.

Mint arról Vastag Richárd, a Gerence művészeti vezetője beszámolt, tudatosan törekedtek arra, hogy a két tájegység táncait felvonultató együttes úgy állítsa össze a közös műsort, hogy a közönség számára párhuzamokat vonhassanak az eltérő tájakról származó koreográfiák, stílusjegyek között. A közel másfél órás folklórdélelőttöt a polgármesteri hivatal előtt táncház zárta. Délután a Mé­zengúzok gyermekzenekar interaktív koncertjén vehettek részt a családok. Az együttes repertoárjában ismert, ám újrahangszerelt gyerekdalok, népdalok szerepeltek, így délután a kicsik mellett a szülők is találkozhattak számukra kedves, ismerős dallamokkal.

Veszprém On-Line, 2018. augusztus 6.