Folkrádió

A magyar népzene gyöngyszemei

Augusztus 5-én, vasárnap este a Nemzetiségi Folklór Fesztivál második napján a magyar hagyományoké volt a főszerep.
Az eseményt a Szociális Központ keretén belül működő Rigófütty zenekar nyitotta meg, akik ismert magyar népdalokat adtak elő a népes közönségnek. A folytatásban a Rekettye Kulturális Egyesület növendékei léptek színpadra, akik különböző tájegységek jellegzetes táncait mutatták be, illetve citerán játszottak.

Őket az est első meghívott vendége, az Encsről érkező Csikuska néptáncegyüttes követte a színpadon. A táncosok hamar lenyűgözték a közönséget egyrészt a nehéz figurák és pontos mozdulatok révén, másrészt igen színes és díszes népviseletük által is, melyet minden tánc után egy újabbra cseréltek.

Az estét egy operettgála zárta Donkó Annamária és Donkó Imre előadásában, melyet Steuer Tibor és Hajdú Krisztina tánca tett még színesebbé. A debreceni Csokonai Színház művészeit hagyományos cigányzenekar kísérte, akiket Tordai Zoltán irányított. A zenészek virtuozitása, a szólisták energiával teli előadása és a táncosok koreográfiája egy felejthetetlen gálát varázsolt a nézők elé, amelyet ők állva tapsoltak meg. A másfél órás előadás folyamán olyan ismert dallamok csendültek fel, mint a „Szép város Kolozsvár”, „Egy cica, két cica”, „Cintányéros cudar világ” vagy „Az a szép, az a szép”.

A Folklór Fesztivál hétfő este is folytatódik, ezúttal a román népzene lesz a főszereplő. A szervezők mindenkit nagy szeretettel várnak.

Bagosi Andrea

nagykaroly.ro, 2018. augusztus 6.